in , ,

Fogyott a palánta, megmaradt a földieper

130510piac

Nagy volt a nyüzsgés ma reggel a szarvasi piacon. Sokan vásároltak paprika és paradicsom palántát, melynek ára a múlt heti 60-80 forintról már jelentősen csökkent, akadt aki 20 forintért kínálta. Egyre több helyen láttunk újkrumplit, ennek ára mérettől függően kilónként 280-380 forint között váltakozott. A tavalyi krumpli olcsóbb, 140-160 forintért adták. Megjelent a tavasz első gyümölcse, a földieper is, igaz, kevesen vásároltak belőle, mert az árusok 1000-1100 forintot kértek kilójáért. Szintén borsos ára volt a paradicsomnak (kilónként 600 forint) és a paprikának (darabonként 80-100 forint). A tojás ára viszont csökkent, ma már 28-30 forintért is lehetett kapni.

Virágokból ma sem volt hiány, a vágottól a palántán át a cserepesig mindenféléből válogathattak a vásárlók. Az árak meglehetősen tág határok között mozogtak.

Adamik Mihállyal hosszú évek óta szinte minden piaci napon találkozhatunk a csarnokban. A rendszerváltás óta őstermelő, de mint mondta, ma már nehéz ebből megélni.

– Nagy a pénzhiány. Pár évvel ezelőtt sokkal több volt a bevételem. Ma például még alig adtam el valamit – mutatott a szárazbabokkal, lekvárokkal megpakolt asztalra. Aztán elgondolkodva hozzátette: régebben egy-egy piacra akár másfél mázsa uborkát is bátran kihozott, mert tudta, hogy elfogy. Ma azonban a háziasszonyok inkább megveszik a boltban az olcsó savanyúságokat, befőtteket.

Kicsit odébb egy vidéki sajtárussal, Turi Istvánnal elegyedtünk szóba. A 79 éves férfi lelkesen mesélte, hogy feleségével ma is ketten viszik a gazdaságot. Lakitelken kecskéket tartanak, s a tejből sajtot, joghurtot, zsendicét készítenek.

– Több városba járok piacolni. Itt Szarvason is kialakult már a törzsvásárlói köröm. Legjobban a fűszeres sajtokat viszik – mondta, majd büszkén mutatta a felhozatalt, melyben többek között a napjainkra már elfeledett zsendicét (fűszeres sajtok savójából készül) is felfedeztük.

Jurák Jánosné Marika, aki három éve főállású családi gazdálkodó, úgy látja, a piacra csak sokféle áruval, nagy választékkal érdemes jönni. Ma is felsorakoztatta az asztalára a saját készítésű házi tésztákat, lekvárokat, paradicsomlevet, őrölt paprikát, s hozott friss tyúktojást is. Mint mondta, ő az egészséges életmód híve, éppen ezért a tyúkokat sem táppal, hanem búzával, kukoricával eteti.

– Csak piacozásból ma már nem lehet megélni. Éppen ezért mi is tartunk sertéseket, szarvasmarhákat, s a takarmányt is magunk termeljük meg – mondta Marika.

Egy távolabbi asztal mellett két idős asszony beszélgetett.

– Tudja, én nem csak azért jöttem a piacra, hogy eladjam ezt a kis hagymát. Fontos az is, hogy itt mindig találkozhatok, beszélgethetek az ismerőseimmel – árulta el Molnár Jánosné, Anna néni, aki 35 éve rendszeresen piacozik.

Vélemény, hozzászólás?

130510sakk

Nem sikerült az álom. Egyelőre.

Dr. Vaskuti István

Vaskuti István emlékezett Kolonics Györgyre