in , ,

Fogyott a palánta, megmaradt a földieper

130510piac

Nagy volt a nyüzsgés ma reggel a szarvasi piacon. Sokan vásároltak paprika és paradicsom palántát, melynek ára a múlt heti 60-80 forintról már jelentősen csökkent, akadt aki 20 forintért kínálta. Egyre több helyen láttunk újkrumplit, ennek ára mérettől függően kilónként 280-380 forint között váltakozott. A tavalyi krumpli olcsóbb, 140-160 forintért adták. Megjelent a tavasz első gyümölcse, a földieper is, igaz, kevesen vásároltak belőle, mert az árusok 1000-1100 forintot kértek kilójáért. Szintén borsos ára volt a paradicsomnak (kilónként 600 forint) és a paprikának (darabonként 80-100 forint). A tojás ára viszont csökkent, ma már 28-30 forintért is lehetett kapni.

Virágokból ma sem volt hiány, a vágottól a palántán át a cserepesig mindenféléből válogathattak a vásárlók. Az árak meglehetősen tág határok között mozogtak.

Adamik Mihállyal hosszú évek óta szinte minden piaci napon találkozhatunk a csarnokban. A rendszerváltás óta őstermelő, de mint mondta, ma már nehéz ebből megélni.

– Nagy a pénzhiány. Pár évvel ezelőtt sokkal több volt a bevételem. Ma például még alig adtam el valamit – mutatott a szárazbabokkal, lekvárokkal megpakolt asztalra. Aztán elgondolkodva hozzátette: régebben egy-egy piacra akár másfél mázsa uborkát is bátran kihozott, mert tudta, hogy elfogy. Ma azonban a háziasszonyok inkább megveszik a boltban az olcsó savanyúságokat, befőtteket.

Kicsit odébb egy vidéki sajtárussal, Turi Istvánnal elegyedtünk szóba. A 79 éves férfi lelkesen mesélte, hogy feleségével ma is ketten viszik a gazdaságot. Lakitelken kecskéket tartanak, s a tejből sajtot, joghurtot, zsendicét készítenek.

– Több városba járok piacolni. Itt Szarvason is kialakult már a törzsvásárlói köröm. Legjobban a fűszeres sajtokat viszik – mondta, majd büszkén mutatta a felhozatalt, melyben többek között a napjainkra már elfeledett zsendicét (fűszeres sajtok savójából készül) is felfedeztük.

Jurák Jánosné Marika, aki három éve főállású családi gazdálkodó, úgy látja, a piacra csak sokféle áruval, nagy választékkal érdemes jönni. Ma is felsorakoztatta az asztalára a saját készítésű házi tésztákat, lekvárokat, paradicsomlevet, őrölt paprikát, s hozott friss tyúktojást is. Mint mondta, ő az egészséges életmód híve, éppen ezért a tyúkokat sem táppal, hanem búzával, kukoricával eteti.

– Csak piacozásból ma már nem lehet megélni. Éppen ezért mi is tartunk sertéseket, szarvasmarhákat, s a takarmányt is magunk termeljük meg – mondta Marika.

Egy távolabbi asztal mellett két idős asszony beszélgetett.

– Tudja, én nem csak azért jöttem a piacra, hogy eladjam ezt a kis hagymát. Fontos az is, hogy itt mindig találkozhatok, beszélgethetek az ismerőseimmel – árulta el Molnár Jánosné, Anna néni, aki 35 éve rendszeresen piacozik.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

130510sakk

Nem sikerült az álom. Egyelőre.

Dr. Vaskuti István

Vaskuti István emlékezett Kolonics Györgyre