in ,

Puskalövések a sportpályán

Puskalövések Csabacsűdön
Puskalövések Csabacsűdön

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik győztes csatája elevenedett meg szombaton délután a csabacsűdi sportpályán. A rendhagyó, élő történelemórát a Békés Megyei Károlyi Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hozta el ajándékba a gyermeknapi rendezvényhez kapcsolódóan.

Szenczi János csabacsűdi hagyományőrző már régóta gyűjti a szabadságharccal kapcsolatos ereklyéket. Neki köszönhető, hogy az ország különböző tájain működő egyesületek a tavalyi sikeres bemutató után idén is eljöttek Csabacsűdre, hogy megelevenítsék a meg nem nevezett magyar településen zajló osztrák-magyar összecsapást.

Huszárok, tüzérek, utászok, honvédek sorakoztak fel korhű ruhákban, korabeli fegyverekkel. Puskaropogás, ágyúszó, lángba borult házak és sebesült katonák – egyszóval minden volt, ami egykor az igazi csatákban lehetett. Szerencsére azonban vér nem folyt. A végén pedig a közönség tapssal köszönte meg a Vácról, Szegedről, Nagykátáról, Szolnokról, Békéscsabáról, Debrecenből, Békésszentandrásról és más településekről érkezett hagyományőrzőknek, hogy a nyári melegben magukra öltötték a katonaruhát.

ByeAlex Malmőben

Nem lesz ByeAlex-adó

Erdős Norbert

Málenkij robot – régi történelmi adósság megfizetve