in , ,

„Szarvasi Deklarációban” fogják rögzíteni a halas ágazat gondjait

Hozzászóló a Halászati Tudományos Tanácskozáson
Hozzászóló a Halászati Tudományos Tanácskozáson

Dr. Jeney Zsigmond megbízott főigazgató szerda délelőtti megnyitójával vette kezdetét a XXXVII. Halászati Tudományos Tanácskozás. A Halászati és Öntözési Kutatóintézet, ill. a hazai halas szakma talán legrangosabb hazai tudományos tanácskozására mintegy 150-en regisztráltak előzetesen.

Az idén a szervezők a következő szekciókba várták az előadókat: haltermelési technológiák és takarmányozás, halegészségügy, természetesvízi halászat, vízökológia.

A kétnapos tanácskozás nyitányaként hagyományosan a plenáris előadások hangzanak el, amiben elsősorban szakmapolitikai kérdéseket vitattak meg.

A gyakorlati oldalat képviselő két nagy halas szervezet, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége és a Magyar Akvakultúra Szövetség előadói is nehezményezte, hogy az utóbbi években az ágazatnak elkopott a nyereségteremtő képessége, a termelési költségek folyamatos emelkedését nem lehet érvényesíteni a kereskedelmi csatornákon keresztül, ráadásul Magyarországon kiugróan magas általános forgalmi adó sújtja a haltermelőket, de egészében véve az élelmiszertermelést is.

A szakma kutatási-fejlesztési oldalát képviselők egyértelműen hiányolják, hogy a K-F-I szektor kimaradt a Halászati Operatív Programból, ezzel súlyos helyzet elé állítva az érintett kutatóintézeteket és egyetemi karokat. Ezt egyébként a szakpolitika sem cáfolta. Ahogy azt dr. Jeney Zsigmond zárszavában jelezte, az ágazat gondjait rögzíteni fogják egy „Szarvasi Deklarációban”.

A Halászati Tudományos Tanácskozás szakmai elismertségét bizonyítja, hogy a 150 résztvevő között itt volt Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezetője, a két nagy halas érdekvédelmi képviselet, a MAHAL és a MASZ vezetése és tagjai, de képviselve volt a még a Magyar Tudományos Akadémia is. A Halászati Tudományos Tanácskozást figyelemmel kísérte az intézet elmúlt negyven évét képviselő két korábbi vezető, dr. Müller Ferenc és dr. Váradi László, valamint dr. Bakos János, az intézet nyugalmazott kutatója is.

Mesélj még!

Szabó László iparművész és gyűjteménye

Régi korok játékai a civil gyermeknapon