in , ,

Illegálisan levágott állatok húsát értékesítették – rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt folyik büntetőeljárás

Eégetett állati tetemek a Rendőrség felvételén

A Szarvasi Rendőrkapitányság a közelmúltban olyan információhoz jutott, mely szerint a kapitányság illetékességi területén lévő egyik településen állatok illegális vágását végzik. Szarvasmarhákat, lovakat vágnak le, majd az állatok húsát értékesítik.

A folyamatban lévő büntetőeljárásról a 2013. május 29-én délelőtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott: nyomozás indult, melynek során beazonosították azokat a személyeket, akik ezt a tevékenységet végezték. Miután volt olyan információ, mely szerint a levágott állatok húsát egy budapesti hentesboltban tőkehúsként adják el, a Szarvasi Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói 2013. május 2-án Budapesten tetten érték a gyanúsítottakat. Elfogásukban 21 rendőr vett részt.

(a képen balról jobbra: Lós István r. alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Oltyán Sándor r. alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Helik Ferenc a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója és dr. Bakos Pál a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészsegügyi Igazgatóságának igazgató-helyettes főállatorvosa)

(a képen balról jobbra: Lós István r. alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Oltyán Sándor r. alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Helik Ferenc a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója és dr. Bakos Pál a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészsegügyi Igazgatóságának igazgató-helyettes főállatorvosa)

A nyomozók a budapesti hentesboltban házkutatást tartottak, melyen részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, akik segítették a nyomozást. A házkutatás során az üzletben nagyobb mennyiségű, tisztázatlan eredetű húst foglaltak le, melyekből a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal szakemberei mintát vettek. Ezekből megállapították, hogy a tisztázatlan eredetű hús lóhús, ezért a szakhatóság a hústermék lefoglalásáról határozott. További vizsgálatukat közigazgatási hatósági eljárás keretében folytatják le.

A Szarvasi Rendőrkapitányság nyomozói házkutatásokat tartottak a kapitányság illetékességi területén élő, és az illegális állatvágásokkal összefüggésbe hozható férfiak lakó- illetve tartózkodási helyein is. Számos erre a tevékenységre utaló eszközt, közöttük taglót, késeket, fűrészeket, szarvasmarha fül számokat, iratokat, valamint állati maradványokat (ló fejeket, zsigereket, patákat, lenyúzott bőrt, tőkehúst) találtak és foglaltak le. A tényszerű és szakszerű eljárás lefolytatásában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szakemberei segítették a kapitányság nyomozóit.

Az illegális állatvágásokkal összefüggésbe hozott három férfi ellen rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntett megalapozott gyanúja indított eljárást a Szarvasi Rendőrkapitányság. A gyanúsítottakat bűnügyi őrizetbe vették, van közöttük olyan, aki részletes beismerő vallomást tett.

A vallomások szerint a gyanúsítottak az elmúlt egy évben közel 350 állatot (többségükben lovakat) vágtak le és értékesítettek tőkehúsként. Elmondták, hogy a levágott állatok számukra értéktelen testrészeit, illetve maradványait, így például az állatok fejét, lenyúzott bőrét, hústól lefosztott csontozatát, zsigereit a Szarvasi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő ingatlanok körbekerített udvarán ásták el.

A szemle során mintegy 20 tonna állati maradványt tártak fel, melyet az ATEV Zrt. megsemmisítésre elszállított.

A kirendelt, és a helyszíni szemle során jelen lévő igazságügyi szakértő előzetes szakértői véleménye alapján az állatvágás körülményei, így különösen az állati maradványok elhelyezésének módja, a maradványok mennyisége a környezetre és az emberi egészségre is veszélyt jelent.

Az eljárás további szakaszában a Szarvasi Rendőrkapitányság szakértőkkel vizsgálja a környezetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények megvalósulását, továbbá tanúként hallgatják ki azokat, akikkel kapcsolatban olyan adat merült fel, hogy a levágásra szánt állatokat értékesítették a gyanúsítottaknak.

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Vélemény, hozzászólás?

Kozák János esküt tesz

Eskütétel és beszámolók a szentandrási testület napirendjén

Félmilliós nyomravezetői díj