in , , , ,

Kevesen mondják ki az igent

Gratulálunk Anginak és Gábornak!
Gratulálunk Anginak és Gábornak!

Nem újdonság, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaesett a házasságkötések száma. A fiatalok közül sokan inkább a papírok nélküli együttélést választják. Az országosan tapasztalható tendencia természetesen térségünkben is hasonló.

Szarvason – amint azt Bankóné Ordovics Katalintól, a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjétől megtudtuk -, a rendszerváltás környékén még jóval több, mint százan (1990-ben például 127-en) kötöttek házasságot. Az utóbbi években ez a szám 60-70 között alakult: 2010-ben 62-en, 2011-ben 63-an, 2012-ben pedig 66-an mondták ki a boldogító igent. Idén eddig 20 házasságkötés történt Szarvason, 34 pár pedig már előjegyeztette az időpontot. A jelek szerint tehát a statisztikák várhatóan nem romlanak.

– A fiatalok gyakran választanak külső helyszínt a házasságkötéshez. A Bolza-kastély, a Liget Welness és Konferencia Hotel, a Szarvasi Arborétum és az Anna-liget tartozik a legnépszerűbb helyszínek közé – mondta Bankóné Ordovics Katalin. Hozzátette: takarékossági okokból egyre többen kötnek hétköznap házasságot, de a hétvégi esküvők még mindig többségben vannak.

A szomszédos Csabacsűdön már tavaly is csupán három házasságkötés történt, idén pedig még egy sem.

– Mindössze egyetlen pár jelezte, hogy szeptemberben szeretnének nálunk házasságot kötni – tudtuk meg Králikné Hruska Gyöngyi anyakönyvvezetőtől. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a településen ilyen kevés fiatal lépne frigyre. Az igent ugyanis más településen is kimondhatják, ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a pár egyik tagja vidéki.

Békésszentandráson egy kisebb mélypont után az utóbbi években újra emelkedés figyelhető meg.

– Az 1990-es esztendőben 18-an, az ezredfordulón 14-en, 2010-ben pedig 12-en kötöttek nálunk házasságot. Két évvel ezelőtt (2011-ben) már 17-en, tavaly pedig 15-en mondták ki az igent – sorolta az adatokat Bagi Erika anyakönyvvezető. Hozzátette: idén eddig két házasságkötés volt, rajtuk kívül egy pár bejelentkezett, négyen pedig telefonon kértek időpontot.

A szentandrásiak kedvelt házasságkötési helyszíne a Körös-part, konkrétabban a polgármesteri hivatal udvarán, a vízparton álló András-kereszt.

*

Felvételünk az elmúlt hét végén készült Szarvason, a 44-es főút Erzsébet-ligeti lehajtójánál.

Mihály Zoltánné „Stünci”

Tehetség Felfedezett 2013. díjban részesültek Gyekiczki Istvánné és Mihály Zoltánné -„Stünci”

Kozák János esküt tesz

Eskütétel és beszámolók a szentandrási testület napirendjén