in , ,

Másodikként végeztek a vajdás elsősegélynyújtók

Vajdások az elsősegélynyújtó versenyen
Vajdások az elsősegélynyújtó versenyen

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium idén is részt vett a Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyen, ami 2013. május 16- án került megrendezésre Békéscsabán. A megye területéről 5 középiskolás, 2 felnőtt és 6 általános iskolás csapat vett részt.

A csapatunk tagjai (Demeter Barbara, Farkas Vivien, Papp Fruzsina, Papp Gerda, Gyekiczki Fruzsina) és felkészítő tanárunk (Szebedinszky Tímea) izgatottan várták a megmérettetés kezdetét.

A verseny lebonyolítása a Közgében és az Andrássy út különböző helyszínein történt. Először egy magas szintű elsősegély ismereti tesztsort, és egy Vöröskereszt történetéről szóló ismereti tesztet töltöttünk ki, amire 30 percet kaptunk.

A Vöröskeresztről szóló tesztet, az előző évekhez hasonlóan hibátlanul oldottuk meg.

Az elméleti forduló után volt időnk, ami alatt a Tűzoltóság és a Rendőrség programokat szervezett, ezek keretén belül megismerhettük a Tűzoltóautó részeit.

A teszt után 4 állomásból álló gyakorlati szituációs helyszínen mérhettük össze tehetségünket.

A szituációk között volt:

1. Légúti idegentest miatt klinikai halál állapotában lévő 3 éves gyermek újraélesztése, és rémült édesanyjának ellátása – Cakaj pékség mellett.

2. A Csaba közben drogos eszméletlen és öngyilkossági kísérletet elkövető barátnőjének (elvágta az artériáját késsel a csuklóján) ellátása.

3. Motoros gázolt gyalogos – súlyos sérültek ellátása

4. Szökőkútnál szívinfarktus miatt klinikai halál állapotába került felnőtt újraélesztése, kétségbeesett barátja elájult.

A sérültek valósághű megformálása nem kis riadalmat okoztak a békésen sétálgató járókelők körében. Az imitációk időnként olyan élethűre sikerültek, hogy a járókelők közül többen segíteni akartak és mentőt hívni.

Az eredményhirdetést izgatottan hallgattuk végig, reménykedtünk a jó (legjobb) helyezésben. Végül is II. helyezést értünk el, nem sokkal lemaradva a békéscsabai SZEGYA (egészségügyi szakközépiskola) mögött.

Reméljük, jövőre, az érettségi mellett még lesz időnk felkészülni, elindulni és akár megnyerni a versenyt.

Út a Keresztháti üdülősoron

Békésszentandrás bekeményített

Dr. Marjai Gyula

Utószó egy munkás élethez – Dr. Marjai Gyula (1930-2013)