in ,

Civilek vitték a prímet tegnap Csabacsűdön

Testületi ülés Csabacsűdön
Testületi ülés Csabacsűdön

Csabacsűd mind a tizenegy civil szervezetének vezetői eljöttek tegnap délután a községházára a képviselő-testület ülésére, hogy tájékoztassák tavaly elvégzett munkájukról a település vezetőit.

A Tiszta Környezetünkért Alapítvány az elmúlt esztendőben is a környezetvédelmet, a környezeti nevelést, a nevelési-oktatási, szociális, kulturális és sporttevékenységek támogatását tartotta szem előtt. Gilanné Radványi Rózsa, az alapítvány elnöke örömmel nyugtázta, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek egyaránt szívesen szponzorálják őket.

A helyi nagycsaládosok egyesületébe 49 család tartozik. Tavaly egyéb változatos programjaik mellett részt vettek a NACSE 25 éves jubileumi ünnepségén.

A vöröskereszt többek között véradások szervezésével, a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület a gyermeknap megszervezésével járult hozzá a helyi közösség életének színesítéséhez.

A 84 tagot számláló Csabacsűdi Szlovák Kör tavaly négy pályázaton is nyert anyagi forrást a programok megszervezéséhez. Fontos tevékenységet végez, sok embernek segít a fogyatékkal élők helyi egyesülete. A Foltvarrók Baráti Körének tagjai számos helyi és vidéki helyszínen állították ki legszebb munkáikat.

A Csabacsűdi Nyugdíjasok Klubja több környékbeli település hasonló szervezetével tartja a kapcsolatot. Tavaly is szerveztek kirándulásokat, s nem maradt el szokásos legnagyobb rendezvényük, a „birkaebéd” sem.

Szloszjar János, a polgárőr egyesület vezetője szomorú hírrel kezdte beszámolóját: éppen a tegnapi napon hunyt el szervezetük egyik tagja. Így 22-en maradtak, soraikban csupán egyetlen hölgy van.

A Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület sokrétű programjáról Jansik Györgyné számolt be. Jelezte: idén is készülnek a kukoricanapra.

Major József, a Hagyományőrző Népdalkör vezetője a település legaktívabb egyesületének nevezte a kört. Mint mondta, 17 éve együtt énekelnek, minden héten próbát tartanak, s évente legalább 30 fellépésük van az ország szlovákok által lakott településein. Tavaly elnyerték az ország legjobb senior dalköre címet is.

A társadalmi szervezetek beszámolói után a képviselő-testület több fontos határozatot is elfogadott. Döntöttek arról, hogy június 1-től a folyékony hulladékszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződést kötnek a Csabacsűdi Szolgáltató Kft.-vel. Szintén június 1-jei dátummal helyi esélyegyenlőségi fórumot hoznak létre. Arról is határoztak, hogy idén nem fizetnek önkéntes tagi támogatást a Körösi Vízgazdálkodási Társulat részére.

A napirendek utáni bejelentések között Kerek Mihály arról beszélt, hogy a település lakosságának katolikus része úgy érzi, ők háttérbe szorulnak. Megkérdezte Molnár József polgármestert, miért nem hívják meg rendezvényeikre, például legutóbb a Hősök napi megemlékezésre a katolikus plébánost (Seidl Ambrus, szarvasi plébánosról van szó). Molnár József leszögezte: a nyilvános rendezvényeket bárki látogathatja, külön meghívót pedig a Hősök napjára sem a szomszédos települések vezetőinek, sem az egyházak képviselőinek nem küldtek.

Dr. Marjai Gyula

Utószó egy munkás élethez – Dr. Marjai Gyula (1930-2013)

Kecskemétre kirándultak a csabacsűdi iskolások