in , ,

Sonkoly Mátyás: Mi a fákkal vagyunk!

Favágás a Kossuth utcán
Favágás a Kossuth utcán

Fürészek hangjától volt hangos ma délelőtt a Kossuth utcán a fürdő környéke. Sokan megálltak itt, s ki-ki vérmérséklete szerint vette tudomásul, hogy a KOMÉP szakemberei kivágták a fák egy részét. A munkálatokat a helyszínen Sonkoly Mátyás, a KOMÉP Városgazdálkodási Kft. kertészeti ágazatának vezetője irányította, tőle érdeklődtünk a részletekről.

– Összesen négy fát vágunk ki, s hangsúlyozni szeretném, hogy ezek a fák erdészeti és nem kertészeti alapanyagból vannak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy valaki néhány évtizeddel ezelőtt szakemberek megkérdezése nélkül, nem megfelelő fákat ültetett ide, nem gondolva arra, hogy azok később szerteágazó gyökérzetükkel és lombkoronájukkal kárt okoznak a mellettük lévő épületekben. Nos, mára itt tartunk, ez a négy fa károsítja a környezetét, gyökérzetével rongálja az alapokat, lombjával pedig a tetőket. Ezért vágjuk ki – avatott be a részletekbe Sonkoly Mátyás.

A kertészeti ágazatvezetőtől megkérdeztük, miért mostanra, a vegetációs időszakra időzítették a fakivágást.

– Ez a városrehabilitációs beruházás miatt történt így. Hamarosan itt díszburkolat lesz, ezért a munkákat el kell végeznünk, mielőtt lefektetnék a burkolatokat. Teljesen ésszerűtlen lenne utána bontani, tönkretenni az új burkolatot.

Sonkoly Mátyástól megtudtuk azt is, hogy korábban az út másik oldalán a gömbakácokat az önkormányzat megrendelésére vágták ki a KOMÉP szakemberei. Erre a városrehabilitációs beruházás miatt volt szükség.

A kertészeti ágazatvezető leszögezte: „Mi a fákkal vagyunk, nem célunk az, hogy minél többet kivágjunk. A mostani kivágásokra – amit saját költségünkön végzünk – a fent említett okok miatt volt szükség.”

Vélemény, hozzászólás?

Bozsik-torna Békésszentandráson

Benkások Ungváron

Benkások Kárpátalján