Connect with us

Békésszentandrás

Esküt tettek és Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Trianonra emlékeztek Békésszentandráson
Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Hetven délvidéki és kárpátaljai magyar tette le az állampolgársági esküt szombaton délután Békésszentandráson. Az új magyar állampolgárok ezután a helyiekkel együtt emlékeztek a trianoni ország-csonkításra.

A Körös Művelődési Házban először Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: népszerű a magyar állampolgárság, amit ékesen bizonyít, hogy 2011. január 1. óta már több százezren tettek esküt. Számuk az év végére elérheti a félmilliót.

A Kárpátaljáról és Délvidékről érkezett magyarok először letették az esküt, majd Sinka Imre polgármestertől átvették honosítási okiratukat. Néhány aláírásért cserébe Bagi Erika anyakönyvvezető átadta személyes dokumentumaikat. Az ünnepi ceremónia pezsgős koccintással zárult.

A szép pillanatok után szomorúbbak következtek: korabeli filmfelvételek és dokumentumok segítségével emlékeztek a keserű trianoni döntésekre. Molnár Imre Zoltán, a helyi általános iskola igazgatója felolvasta a korabeli jeles európai politikusok trianonnal kapcsolatos gondolatait is.

A művelődési házban tartott megemlékezés után a résztvevők a trianoni emlékműhöz vonultak, élükön a történelmi zászlókat vivő hagyományőrzőkkel. Itt koszorúkat és nemzetiszínű zászlókat helyeztek el.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hétvégére szólóan is él az átruházott jogával Sinka Imre polgármester

COVID-19

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Békésszentandrás: éjféltől szigorítás lép életbe

COVID-19

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A korábbi Vasbolt helyén épül az új piac Békésszentandráson

Békésszentandrás

Ezer maszkot készítenek a békésszentandrási szorgos kezek

Egészségügy

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect