in

Este

Natasha Richardson és Vanessa Redgrave

Nehéz dolog a felnőtté válás, még nehezebb erről beszélni, megnyílni másnak. Újra szembesülni a kételyekkel, az elszalasztott lehetőségekkel, elkövetett hibákkal és a megváltoztathatatlan múlttal.

Számomra az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb filmélménye egy magyar rendezőhöz fűződik. Koltai Lajos Este című filmje, amelyet Pados Gyula fényképezett, és amely a tragikus hirtelenséggel elhunyt Natasha Richardson utolsó szerepe is rám nagyon nagy hatással volt.

Bár a film kapott néhány fanyalgó kritikát, de én sosem hagyom magam befolyásolni a kritikusok véleménye által, szeretem magam meghozni a döntéseimet és ennél a filmnél sem csalódtam az ösztöneimben. Ez egy lassú film, sok visszaemlékezéssel, és sok gondolattal és az én esetemben sok könnyel. De ez a film nem nyálas és nem is csöpögős. Maga a regény is világsiker (Susan Minot: Este), és szerintem a film méltó párja parádés szereposztással: Vanessa Redgrave, Toni Colette, Natasha Richardson, Meryl Streep, hogy csak néhányat említsek.

A múlt egy adott pillanata, rövid epizódja felidéződik a halálos ágyon és ez a lebegés ébrenlét és a képzelet, az emlékek között teszi izgalmassá és mozgóvá a filmet. A sok gyönyörű kép, az alkonyat ezernyi színe és csendje mind ezt az egyszerre könnyed és nehéz időszakot hivatott megjeleníteni. Ahogy a fény éjszakába fordul és a nappalt felváltja az este. Nagyon szép és elgondolkodtató film, minden felnőttnek és felnőni vágyónak jó szívvel ajánlom!

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Egyetemisták és sárkányhajók lepték el Szarvast

Badar Gergő és Kovács Lacus megnyerte a mai duatlon versenyt