in , ,

Tűzzománccsodák a falakon

Kemény Gizella tűzzománcai

Kemény Gizella tűzzománcaiból nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban szombaton. A kiállítást megnyitotta dr. Kutas Ferenc, aki osztálytársa volt, ahogy ő hívta az alkotót, Gizikének. Szeptemberben lesz az x-edik osztálytalálkozójuk. Az x értéke ne került közlésre.

Kutas tanár úr csendes lányként emlékezett Gizikére, akinek szép fekete szemei voltak. Azt nem tudta, hogy jól rajzol, sőt, földrajz-rajz szakos abári diplomát szerzett. Igaz, rajzot tanított, de ez nem jelentett egyenes utat a művészethez.

A zebegényi szabadiskolában keresztezte útját a tűzzománcozás. Tanárokkal volt ott rajzolni, mikor felfedezték egymást. Azóta országszerte voltak kiállításai, sőt Rómában a jászolkiállításra is eljutott munkáival. Talán legbüszkébb azonban arra, hogy meghívást kapott az országos tűzzománc-táborba, ahova csak invitálásos alapon lehet bejutni.

Szarvason harmadik alkalommal állít ki. Először az Arborétumban, majd a múzeum földszintjén, most pedig az emeleti kis kiállítóteremben kerültek a falakra tűzzománcai. Kemény Gizellát elkísérte lánya és unokája is. Utóbbi egy Tóth Alíz verset olvasott fel, ami már az író szájából az egyik korábbi kiállításon is elhangzott, és a címe Tűzzománc csoda.

Vélemény, hozzászólás?

Vízi színház: versek, dalok, kívánságok – s végre a biciklisekre is gondoltak

Tűzoltóból lett meseíró