in , ,

Fellélegeztek a bútorasztalosok

Bútorasztalosok vizsgája
Bútorasztalosok vizsgája

Murányi Ádám, Benkó Bence, Soós Erik és Molnár Zsolt – négyen abból a tizenegy fiatalemberből, akik ma tették le utolsó vizsgájukat a Székely Mihály Szakképző Intézmény bútorasztalos szakmacsoportjában. Úgy érezték, végre fellélegezhettek.

A kemény munka utáni percekben nem csak a vizsgákról, hanem arról is kérdeztük őket, milyen reményekkel tekintenek a jövőbe.

– Úgy érzem jól sikerült minden, négyest vagy ötöst várok – mondta megkönnyebbülten Murányi Ádám, amikor az utolsó simításokat is elvégezte a takaros kis fűszertartó polcon. Ma ugyanis ez volt a feladat. Tegnap egyebek mellett zsúrtálcát és kulcsos szekrényt készítettek, sőt furnérozás is szerepelt a programban.

Ádám azt is elárulta, hogy kiskora óta nagyon tetszett neki a bútorasztalos szakma. A tanulást azonban még nem fejezte be, szeretne leérettségizni, utána pedig szülővárosában, Mezőtúron keres majd munkát.

Benkó Bence szintén érettségire vágyik. A tiszakürti fiatalember most azt tervezi, a kunszentmártoni gimnáziumban folytatja majd tanulmányait.

– Azt hiszem, az én jövőm nem a faiparban van, függetlenül attól, hogy most valószínűleg elég jól sikerült a vizsgám. Úgy tervezem, érettségi után külföldre megyek, ott próbálok meg boldogulni. S hogy visszajövök-e valaha? Majd meglátjuk, mit hoz az élet!

A szarvasi Molnár Zsolt erről másképp gondolkodik. Ő nem szeretne elszakadni szüleitől, barátaitól, s a várostól sem. Most arra készül, hogy egy OKJ-s képzés keretében a villanyszerelő szakma fortélyait is kitanulja, így több lábon állva jobb esélyei lehetnek arra, hogy állást találjon.

– A vizsga nem volt nehéz, bonyolultabb és könnyebb feladatok egyaránt akadtak. Alapvetően jól felkészítettek a tanáraink, így valószínűleg mindannyian sikerrel vettük az akadályt – mondta a szarvasi fiatalember.

Időközben az utolsó vizsgázók is elkészültek a munkadarabokkal. A mesterszállási Soós Erik is befejezte a kisszekrényt, már csak a forgácsot törölte le az asztalról. Erik szerencsésnek mondhatja magát, mert rá biztos munkahely vár.

– A tanulóévek alatt külső gyakorlati helyem odahaza, Mesterszálláson volt egy bútorasztalos mesternél. Ő arra készített fel engem, hogy ha végzek az iskolában, akkor a munkatársa legyek majd a műhelyében. Örömmel megyek oda dolgozni, szeretem ezt a szakmát – mesélte Erik.

Farkas Tamás, a Székely Mihály Intézmény intézményegység vezető-helyettese is elégedett volt a vizsgák után.

– Az érdemjegyekről még természetesen nem tudok nyilatkozni, de abban biztos vagyok, hogy valamennyi diákunk sikerrel vette az akadályt. Elégedett vagyok velük, mindannyian nagyon fegyelmezetten dolgoztak, igyekeztek a tőlük telhető maximumot nyújtani – összegezte a vizsgák tapasztalatait Farkas Tamás. Tőle tudtuk meg azt, hogy a végzős diákok közül hárman – Soós Erik, Benkó Bence és Murányi Ádám – májusban szép sikert értek el az országos szakmai tanulmányi versenyen. A népes mezőnyben az előkelő 14. helyen végeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Hattyúpár a Körösön

Bütykös hattyúpár érkezett Szarvasra

Székelyes tanárok köszöntése

Szülők pedagógusnapi köszöntője