in , ,

Herzlich Willkommen in Haan

A haani csoport a reptéren
A haani csoport a reptéren

Így köszöntöttek bennünket a düsseldorfi repülőtéren partnereink és tanáraik – Heidemarie Chinnow és Petra Maiweg -, miután egy nagyon szép repülőút után landoltunk. Fáradtan, de a különleges utazás élményével indultunk németországi otthonunkba. Ezzel kezdetét vette egyhetes programunk testvériskolánkkal, az Észak-Rajna-Westfália tartományban levő haani gimnáziummal.

Német barátaink ősszel töltöttek egy hetet nálunk, mi most viszonoztuk látogatásukat.

Mindenki nagyon várta már ezt a napot, hiszen végre élővé vált a már sokat emlegetett táj, ismerőseinket újra üdvözölhettük, no és szembesülhettünk a német nyelvi környezet minden szépségével és nehézségével is.

Mélyvíz volt ez a javából, de ahogyan teltek a napok, egyre bátrabbak lettünk és sikerélményeink valósággal szárnyakat adtak.

Az első napon partnereinkkel iskolába mentünk, részt vettünk néhány órán. Megállapítottuk, hogy itt sem más az élet, tanulni kell. Figyeltünk nagyon, igazi szövegértési gyakorlat volt ez számunkra, bár feladatokat nem kellett hozzá megoldani, mégis keményen dolgoztunk.

A gimnázium igazgatónője, Frau von Wiser meleg szavakkal köszöntött minket, reményét fejezte ki, hogy ez a jól működő kapcsolat tovább folytatódik és nagyon szép hetet kívánt nekünk.

Utunk az órák után a polgármesteri hivatalba vezetett, ahol Wohlmann alpolgármester asszony leültetett minket az elegáns díszteremben es elmondta köszöntőjét. Megtudhattuk azt is, honnan származik Haan városának a neve. Ezután átadta a város ajándékát, egy-egy plüsskakast, mivel a kakas a város címerállata, valamint térképet, hogy kalandozásaink során el ne tévedjünk.

A következő napon az emberiség kialakulásának, fejlődésének bölcsőjét, Neander – völgyet látogattuk meg. Óriási múzeum mutatja be ezt a korszakot filmekkel, leletekkel, képekkel, életnagyságú figurákkal. Érdekes kalauzolás után szabadon tanulmányoztuk a számunkra leginkább érdekes részeket.

Másnap Bonnba vezetett utunk. Bonn az újraegyesítés előtt az NSZK fővárosa volt, de ne gondoljuk, hogy egy rohanó nagyvárosról van szó. Sokkal inkább hangulatos, kellemes légkört árasztott. A zenekedvelők is örülhettek, hiszen láthatták Beethoven szülőházát. Célunk a 4000 m²-en elterülő történelmi múzeum volt, ahol csoportokban vezettek minket körbe. Az 1945 utáni történelmet tanulmányozhattuk idegenvezetőnk segítségével.

Kikapcsolódásként ezután a Rajna partján levő Drachenfelshez mentünk, ami 321 méterre magasodik ki a tájból és nagyon szép kilátás nyílik a Rajna völgyre. Évente 400.000 látogató keresi fel a tetején levő várromot.

A pénteki napunk is igazán intenzív volt. Düsseldorfba mentünk, ami nincs messze Haantól. Félórás vonatozás után érkeztünk meg a városba, ahol Frau Chinnow vezetésével megismertük a város nevezetességeit. Ezután partnereinkkel együtt folytattuk tovább a város felderítését, nem hagytuk ki a Haribo mintaboltját sem, ahonnan gumicukorhegyekkel távoztunk.

Ilyen élményekben gazdag hét után érkezett el a hétvége. Most volt igazán lehetőségünk egy kicsit több időt tölteni a családdal, beszélgetni a szülőkkel, nagyszülőkkel, akik kíváncsiak voltak az otthoni életünkre. Jól esett, hogy egész héten nagy szeretettel gondoskodtak rólunk.

Voltak, akik felkerekedtek és elmentek a családdal Kölnbe, Wuppertalba, Düsseldorfba. Voltak, akik uszodába, túrázni mentek, közösen grilleztek. Lehetőség nyílt egy kicsit megismerni egymást, bepillantani a német családok életébe. Egy biztos, mindannyian kellemesen töltöttük a hétvégét.

Hétfő volt az utolsó napunk, ismét a gimnáziumban vehettünk részt néhány órán ezúttal nem a partnereinkkel, hanem a külön számunkra szervezett német, ének és történelem órán.

Délután bepakoltuk az utolsó darabokat is a bőröndbe, még egy gyors fénykép a családdal, s máris Düsseldorf felé tartunk.

Gépünk már a kifutópályán száguld, orra lassan megemelkedik, hogy aztán már csak a felhőkön keresztül pillanthassuk meg még egyszer utoljára azt a tájat, amit egy hét alatt a szívünkbe zártunk.

A programban részt vettek: Bagi Ivett, Bencsik Dea, Bódis Bendegúz, Buzás Csilla, Csernik Dalma, Demeter Barbara, Fabó Márk, Farkas Vivien, Harmati Kinga, Hovorka Sára, Lestyán Sára, Melis Vanda, Molnár Ábel, Murmann Rebeka, Nagy Adrienn, Nagy Réka, Parczen Orsolya, Pusztai Szilvia, Strobbel Aletta, Turcsányi Luca, Zombori Eszter és Bondorné Kondor Edit és Pécsváradiné Tóth Anikó tanárnők.

A haani csoport

Bokrétával avatták a szarvasi lúdfeldolgozót

Ökrös Dániel végzős néptáncos Ördöngős-füzesi táncot táncol

Felemás évet zárt, költözés elé néz a Chován