in , ,

Ma szép napunk van!

Ballagás a Szlovákban
Ballagás a Szlovákban

Így kezdte ünnepi gondolatfüzérét Babák Mihály polgármester, országgyűlési képviselő a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon szombaton tartott ballagási ünnepségén. Valóban szép nap volt ez, hiszen országszerte minden a búcsúzó nyolcadikosokról és nyolcadikosokért szólt. 39 könnybelábadt szemű diák előtt nyílnak a közeljövőben új kapuk és ajtók, azonban szemeiket most az öröm, a reménység és a vidámság tette csillogóvá. A Cervinus Teátrumban tartott ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dr. Štefan Daňo főkonzul, Dr. Melis János jegyző, Kiszely Mihály főtanácsnok, Földesi Zoltán tanácsnok, Dernovics László képviselő, Mótyán Tibor elnök, Frankó Pálné és Szebegyinszki Erzsébet nyugalmazott igazgatóhelyettesek, Bohnyát Zsuzsanna nyugalmazott pedagógus, valamint Deák Márta és Bohák János a Szülők Választmányának vezetői. Levélben búcsúzott el a végzős osztályoktól Erdős Norbert kormánymegbízott, Dankó Béla országgyűlési képviselő. Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke a tanév során gyakran megfeszített, de eredményes munka kipihenését kívánta mind a tanulóknak, mind a pedagógusoknak. A fenntartó külföldi kiküldetése miatt maradt távol a búcsúünnepségtől.

Nem vagyunk rosszak! Énekelték a ballagók szlovák nyelven Sindel Csilla karvezetése, Valach Vendel és Szklenár Tamás gitárjátéka mellett. Bizonytalanságuk, el-el csukló hangjuk nem a rosszaságnak, sokkal inkább az utolsó együtt töltött perceknek szóltak. Bár csínytevéseiket, mulatságos pillanataikat, vagy dauert kiegyenesítő merész húzásaikat is felelevenítették Gerő Andrásné és Csicselyné Korbely Zsuzsanna osztályfőnökök, valamint Sindel Csilla és Urbán Gábor csoportvezetők előtt, azért a vidámsággal leplezett szomorúságuk tetten érhető volt.

A gyermekek, mint a mezőn szétszóródó gyermekláncfű magok szülői és iskolai gondoskodás mellett jó talajt értek, a 8 év alatt hozzáadott értékektől mindenki számára hasznos „növényekké” fejlődtek. Ezek az értékek többek között a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványok, tanulmányi versenyek eredményei,az alkalmazkodó készség fejlődése, a szókimondás, a kötelesség tudás és ezek együttes mozgatóereje a szorgalom. A Szlovák Iskoláért és Óvodáért Alapítvány 14 nyolcadikos középfokú szlovák nyelvvizsgáját támogatta ez évben. Folytán János – díjjal jutalmazta a kuratórium Sztrepka Pál tanulót. Kondacs Péter – díjat érdemelt Oroszki Norbert, valamint Komár Kinga végzős diáknak ítélték oda a Mótyán Tibor – díjat. Kiváló tanulmányi munkájáért emelték ki Laluska Szabina, Virág Zsanett és Kunstár Zsolt ballagókat. Kiemelkedő közösségi munkájáért jutalmazta a kuratórium Bertók Bálint, Győző Bence, Styecz Dániel, Szuhaj Katinka, Csasztvan Ákos, Terhes Tibor és Szpisjak Nikolett diákokat. Kiemelkedő kulturális munkáért Zelenák Petra, Lestyan Szabolcs, Valach Vendel, Szilágyi Nikoletta, Tóth Réka és Szél Tamás kapott díjat. A legeredményesebb mozgékony tanulókat Sport – díjjal értékelték, ők Roszík Petra kajakos és Vaskor Zoltán focista diák. A polgármester úr értékes jutalomkönyveit Galát Enikő és Szabó Adrienn kapták, valamint tárgyi jutalomként karórát kapott ballagási tarisznyája mellé Szopka Dávid. Babák Mihály évadnyitó színházi előadásra szóló nagylelkű felajánlását, a Vízi színházba szóló belépőjegyeket Dekrét Márta, Mravík Mária és Tomasovszkiné Dányi Csilla pedagógusoknak ítélte az iskolavezetés a dráma és színjátszás területén kifejtett eredményeikért. Dr. Melis János jegyző tiszteletre méltó jutalomkönyvét Laluska Szabina tudhatja magáénak. Dernovics László Vaskor Zoltán tanulót tüntette ki megtisztelő könyvajándékával. Galát János citeraoktató ez évben is saját készítésű citerával búcsúzott, ezen a népi hangszeren jól játszó tanulótól, aki Tomasovszki András. A tanári kórus egy búcsúdallal lepte meg a búcsúzás kapujában állókat, melynek címe is sokat elárul a közösen eltöltött idő emlékéről: Örökre a szívedben. Mint az érett magokat hordozó pitypang virágának szálló ernyői, úgy kaptak szárnyra a ballagók és indultak el az ÉLETbe arccal a szélnek, ahol új remények élnek.

– Maya –

Babák Mihály polgármester a fórumon

Kialakult a belváros madártávlati színvilága

Négy és félmilliót nyert Szarvas a gyermekétkeztetésre