in

Szerzői párbaj / Kiss Judit Ágnes & Dés László

Kiss Judit Ágnes & Dés László
Kiss Judit Ágnes & Dés László

Ma Kiss Judit Ágnes költőnő és Dés László zeneszerző, előadóművész „vívta párbaját”.

Besenczy Zoltán alpolgármester mutatta be a két szereplőt. Józsa Mihály pedig hangsúlyozta nem párbaj, inkább párbeszéd lesz az elkövetkezendő percekben. Így is volt Kiss Judit Ágnes elmondott 3-4-5 verset, Dés László pedig a felolvasott versekre improvizált. Első téma az arc poétika, majd a szerelem, az Isten, a politika következet. Záró versként Vörösmarty Mihály Szózatára írta meg a sajátját azért, mert érettségiző osztályából majdnem mindenki külföldön keresi boldogulását. Nem hangzott el, de a Bárka 2011/5. számában olvastam tőle hasonlót József Attila „Születésnapomra” című versének mását „Születésnapom” címmel. Megtudhattuk a szerelmes versei miért szomorúak. Nos azért, mert amíg boldog nem ír, ha vége, akkor szomorú. Ilyen egyszerű.

Kiss Judit Ágnes József Attila díjas költő, végzettsége szerint bölcsésztanár magyar szakon (ELTE), a Színház- és Filmművészeti Egyetemen drámatanári diplomáját is megszerezte, és végül a Pécsi Tudományegyetemen elvégezte az oboa szakot is. Ennyire sokoldalú.

Kiss Judit Ágnes egyfelvonásos darabját az elmúlt évben bemutatták a Vízi Színházban „Kvintet” címmel felolvasó színház keretében. Jómagam a Bárka 2011/5. számában olvastam először Kiss Judit Ágnes verseit.

Bevallom azt hittem a mai este Dés Lászlóról fog szólni. Hiszen Dés csodálatos dalokat ír. Dalokat írt Udvaros Dorottyának, Básti Julinak, Cserhalmi Györgynek, Kulka Jánosnak, a dalok szövegeit többnyire Bereményi Géza írta. Velük közösen született meg a „Férfi és nő – dalok négy színészre és zenekarra” című előadás, amit volt szerencsém látni. De dolgozott Geszti Péterrel „A dzsungel könyve” című musicalben, amit Szarvason is bemutattak a régi Vízi Színházban. Koltai Róberttel a „Sose halunk meg” című filmen, majd később musical formában is, itt a szövegíró Nemes István. Ennek a bemutatója Szolnokon volt, amit láthattam. Szintén Nemes István írta a „Valahol Európában” című musical gyönyörű dalszövegeit. Tudom koránt sem teljes a felsorolás. Dés Lászlónak számos díja van, a legrangosabb a Kossuth díj, amit 2007-ben kapott meg.

Szóval az este inkább a költőnőről szólt, Dés csak rövid improvizációkkal felelt a költőnő szavaira. Ez is Dés, aki háttérbe húzódik. De nincs hiányérzetem. Nagyon jó volt az előadás.

Legyen egy vers itt Kiss Judit Ágnes tollából.

P o r t f o l i ó

Nézd, itt vagyok, mint táncos a színpadon.
Test, lélek egy. Tudd, ritka e pillanat.
Hogy mindig így maradjon, semmi
Nem bizonyulna elég nagy árnak.
Itt már zenészként lógok a hangszeren.
Látod, zavar még mindig a pódium.
Jó vicces lett, ahol tanítok
mesterien szigorú pofával.
Láthatsz szinésznek, mert az is én vagyok
más bőrbe kötve. Ott meg, a másikon
épp verset írok bamba képpel.
Jól retusált, de hazug fotó mind.
Vágyat sugárzom? Védelemért eseng
kisgyermek énem? Ostoba álca csak.
Így játszik az, ki megtanulta:
meztelen önmaga úgyse kéne.

A vers forrása: http://www.kissjuditagnes.hu/

Szarvasi Vízi Színház, 2013. június 23.

Puck - Oláh Márkó

Szentivánéji álom – premier után

Szlovákosok évzárója

Tizenöt talicska virág helyett…