in , ,

Tizenöt talicska virág helyett…

Szlovákosok évzárója
Szlovákosok évzárója

Már a verebek is csiripelik, hogy a kapu bezáródik. Pontosan a 2012/2013-as tanév iskolakapui záródtak be a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon csütörtökön, a Cervinus Teátrumban tartott tanévzáró ünnepségén. Fordított igazsága az a diákéletnek, hogy amikor az iskola osztályai üresek, folyosói hangtalanok és emiatt rezzenéstelen ablakszemei szomorúak, olyankor a tanulók arcára a VAKÁCIÓ rajzol fültől -fülig érő mosolyt és örömet.

Medvegy Pálné intézményvezető köszöntötte a tüzes szemű nyár kezdetén megjelent vendégeket, szülőket és pedagógusokat, valamint az egész napos játékra ráérő, megérdemelt nyári szünetük előtt álló tanulókat. Az igazgatónő a tanévzáró összejövetelen értékelte a szeptembertől-júniusig tartó időszakot, melyben 181 munkanap virradt és sötétedett, 181 alkalmat adva a diákoknak arra, hogy bizonyítsák tudásukat, eredményeikkel építsék álmaik tündöklő várát, tudásmorzsákat szedegessenek. Ezek alapján 375 tanulót értékeltek az intézményben, közülük 59-en kitűnő tanulók, 47-en jeles bizonyítványt vihettek haza, 6 fő részesült nevelőtestületi dicséretben. Az iskola tanulmányi átlaga 4,24, az alsó tagozat 4,4-el, a felső tagozat 4,07-tel járult hozzá az intézményi átlaghoz. Az első osztályokból sok értékes és szépen dolgozó kisdiák került ki, valamennyi évfolyam kitűnő és jeles tanulója a szorgalmát igazoló oklevéllel és könyvjutalommal lett gazdagabb. Iskolánkból a Zrínyi Ilona matematika verseny országos fordulóján Laurinyecz Zalán szerepelt a legjobban, kit Kondacs Jánosné készített fel. Patkó Lajos sakkoktató kitartó és precíz tanítványainak, Frankó Fanninak és Petrás Mártinak adományozta az Év sakkozója serleget. Huszárik Nelli és Tóth Szabolcs eredményes sakkverseny megmérettetései okán kapott jutalmat. A szlovák nyelvű iskolaújság, az Ozveny Liska Zlatica tanítónő által vezetett szerkesztőbizottság a legtöbb jó megfejtést beküldőt, a 4.a osztályt díjazta míves kupával. A Bendegúz Gyermekakadémián környezetismeret tantárgyból országos 5. helyezést szerzett Kliment Fanni 3.b osztályos lányka. Ugyan ezen akadémián történelem tantárgyból 7. helyezést ért el Oroszki Norbert 8.a-s tanuló, és országos 16. helyezéssel végzett Vígh Zsolt 8.a-s diák. Az óvoda játszóudvarának fejlesztését egy millió forinttal támogatja a Szlovák Iskoláért és Óvodáért Alapítvány.

A tanévzáró ünnepség nem csak a 2012/2013-as tanévtől vett búcsút, de Kondacs Jánosné Jutka nénitől is, aki az óvodában látott el takarítói feladatokat, most már nyugdíjas éveinek örömeit élvezheti, csakúgy, mint Gombár Jánosné Marika néni, aki a melegítő konyhán töltött évei után szolgálatának végéhez ért.

A pedagógus létszám is szűkült, hiszen szlovák nyelvű vendégtanárunk Danka Lukáčiková is búcsút intett az iskolának 4 év szolgálat után. Az utolsó tanévzáró ünnepségre kísérte osztályát 41 dolgos év után Dr. Kondacs Anna. Kettejüket tanítványaik szívhez szóló vers és énekgyűjteménnyel búcsúztatták. A műsort figyelemmel kísérte Gál Roland a szarvasi Járási Hivatal vezetője, Dr. Melis János jegyző, Závoda Ferenc a megyei közgyűlés tagja, Dr. Bagi László, Gombár Györgyné képviselők, Földesi Zoltán elnök – tanácsnok, Darvas Sándor iskolarendőr, Frankó Pálné és Szebegyinszki Erzsébet nyugalmazott igazgatóhelyettesek, Szigeti Erika nyugalmazott pedagógus, Folytán Jánosné, Patkó Lajos sakkoktató, Kincsesi Béla a Szülői Munkaközösség elnöke, valamint Deák Márta és Bohák János elnökhelyettesek. Felsorolni is nehéz, mennyi tartalmat, feladatot, örömet és kihívást hordozott az idei tanév, ahol a szülők az iskola első hívó szavára jóindulattal, készségesen tettek és dolgoztak az anyukák és apukák kezei. Az évzáró ünnepségen a 6. osztály az utolsó nyelvtanóra élményeit elevenítette fel dramatizált változatban, majd búcsúzóul az igazgatónő felolvasta az iskola egyik diákjának köszönő levelét, melyben szép gondolatokat ajándékozott a hallgatóságnak. Eme néhány őszinte sor valamennyiünk számára többet ért, mint tizenöt talicska virág.

– Maya –

Kiss Judit Ágnes & Dés László

Szerzői párbaj / Kiss Judit Ágnes & Dés László

Sábvári Endre utca

Utcakeresztelő Csabacsűdön – hétfőtől cserélik a lakcímkártyákat