in ,

Utcakeresztelő Csabacsűdön – hétfőtől cserélik a lakcímkártyákat

Sábvári Endre utca
Sábvári Endre utca

Átkeresztelnek két utcát Csabacsűdön – kaptuk a hírt egy olvasónktól. A névváltoztatás természetesen azt is maga után vonja, hogy az érintett lakosoknak cserélniük kell bizonyos dokumentumaikat, például a lakcímkártyájukat és a jogosítványukat. A részletekről Molnár József polgármestert kérdeztük.

– A névváltoztatást az önkormányzati törvény írja elő, mely szerint közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi rendszerek kiépítésében, fenntartásában részt vett. Első körben négy ilyen utcára gondoltunk: Bacsó Béla, Somogyi Béla, Sallai Imre és Ságvári Endre utcák. Megkértük a Magyar Tudományos Akadémia titkárságának véleményét. Azt a választ kaptuk, hogy a Bacsó és a Somogyi utcák elnevezése maradhat, a másik kettőt azonban meg kell változtatni – avatott be az előzményekbe a polgármester.

Molnár Józseftől megtudtuk, hogy a Sallai utcát Iskola utcára, a Ságvári utcát pedig Vasút utcára keresztelik. Ez az utca egyébként már a település 1926-os kialakításakor is a Vasút nevet kapta, a szocialista érában nevezték el Ságvári Endréről. A névváltoztatás a Ságvári utcában 54, a Sallai utcában mintegy 30 ingatlant érint.

Arról, hogy az ott lakóknak milyen teendőik vannak, a következőket mondta a település vezetője:

– Az okmányiroda automatikusan elkészíti az új lakcímkártyákat, a lakosoknak csak érte kell jönniük. A kártyák június 24-től, azaz hétfőtől vehetők át Csabacsűdön, a járási hivatal ügysegédjénél, aki ezekben a napokban hosszabb nyitva tartással várja majd az érintetteket. Nem szükséges minden családtagnak bejönnie, egy ember elviheti az egész család lakcímkártyáit. A közműszolgáltatók felé nincs a lakosoknak semmilyen teendőjük, az önkormányzat értesíti a víz-, gáz- és egyéb szolgáltatókat. A lakosoknak kell viszont intézkedniük a nyugdíjfolyósítónál, ehhez a polgármesteri hivatal biztosít nyomtatványt, s ha kitöltve visszahozzák, akkor mi postázzuk is. Szintén a lakosok teendője a gépjármű forgalmi engedélyek cseréje, valamint a számlavezető pénzintézetüknél, továbbá a földhivatalnál történő ügyintézés. Fontos azonban, hogy minden említett esetben előbb jöjjenek be a polgármesteri hivatalba igazolást kérni arról, hogy törvényi változás következtében szükséges a változtatás, így az ügyintézés illetékmentes – sorolta a teendőket Molnár József. Hozzátette: fontos, hogy minél hamarább elkezdjék az ügyintézést, ugyanis az év végéig mindent le kell bonyolítani.

Utánajártunk annak, vajon Szarvason és Békésszentandráson is szükség lesz-e hasonló utcanév-változtatásokra. Sinka Imrétől, Békésszentanrás polgármesterétől megtudtuk, hogy a településen valószínűleg kilenc utca nevét kell majd megváltoztatni a törvényi előírások miatt. A végleges döntés még nem született meg.

Dr. Melis Jánostól, Szarvas jegyzőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szarvasi képviselő-testület még nem tűzte napirendjére az esetleges utcanév-változtatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Szlovákosok évzárója

Tizenöt talicska virág helyett…

Dés László az interneten

Párbeszéd szóval és zenével