in ,

A zene lelke

Van-e lelke a zenének? Kérdezte Lackfi János versében, amit egy fiatal kamarazenekar kérésre írt a zenekar harmadik születésnapjára. Török Máté felet a kérdésre, hogy igen, van lelke a zenének. Ez a gondolat, közvetlenség jellemezte a mai este a költő és a zenész párbeszédét. Párbaj a címe az estnek, de immár a harmadik alkalommal bizonyosodott be, hogy párbajról szó sincs, a költő és a zenész kölcsönösen tisztelik egymást.

Ma Lackfi János József Attila díjas költő, műfordító, és Török Máté zeneszerző, előadóművész volt a párbeszéd két részvevője.

Lackfi János az ELTE-n magyar-francia szakon végzet és az ELTE-n a Magyar Irodalomtörténet tanszéken doktorál is. Jelenleg a Pázmány Péter Egyetemen kreatív írást oktat. 15 verseskötete, jelent meg. Számos versét megzenésítették, írt több regényt, drámát, számos műfordítása jelent meg, megszámlálhatatlan díjat kapott. A ma élő költők közül igen népszerű nem csak szakmai, de a közönség körében is. A kortárs-költők közül, érettségi tételként is tanulnak róla a gimnáziumokban.

Török Máté így ír magáról: „Születtem Budapesten az Úr 1978. esztendejének április havában. Zenei tanulmányaimat az iskoláimmal együtt kezdtem, s már tudom, hogy minden hangszer megtanulhatatlan, s minden, ami körülvesz, hangszer. Törekvésem a harmóniára állandó, s konvergál a megérthetetlen felé, s felém a megérthetetlen.

Vagy egyszerűen: szeretem azt, ami szép!”

A mai este volt az eddigi legjobb „Szerzői párbaj”. Talán a közvetlenség miatt. Nem csak versek és dalok hangoztak el, hanem mintegy összekötő szövegként a két közreműködőről is megtudhattunk ezt-azt. Ez a párbeszéd a közönség felé tették különlegessé a mai estét. Lackfi János megosztotta közönséggel a versek születését is, ami számomra közelebb hozza verseket. Török Máténak is sikerült megénekeltetnie a közönséget. Szabó Lőrinc „A tél rajzai” egy szavával. Lackfi János verseire Török Máté Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Lackfi János, Romhányi József megzenésített verseivel felelt. Az este vége volt a csattanó. Lackfi János kért Török Mátétól egy dalt, ami az „Adjon Isten jó éjszakát” című dal volt, a közönségtől pedig hat szót, amiket felhasználva verset írt, a kész verset Török Máté el is énekelte. Kell ennél jobb befejezés?

A mai este abban is más volt, hogy a hideg miatt a Szeparé emeleti termében volt megtartva, mindenki örömére. Az este házigazdája Sipos Zoltán a Körös Tv ügyvezetője volt, így felvételre került a teljes este. Jó lenne valamikor a teljes anyagot viszontlátni.

20 új kerékpár érkezett

20 új kerékpárral várjuk a turistákat

Kutyául bonyolult lett az eboltás