in , , , ,

Kutyául bonyolult lett az eboltás

Eboltás

Zavarosak a szabályok az idei kutyaoltást illetően – jelezte több olvasó is lapunknak. Szarvason a korábbi évektől eltérően már csak dr. Zima János állatorvos rendelőjében lehet az ebeket beoltatni, vagy házhoz kell hívni valamelyik állatorvost. Békésszentandráson és Csabacsűdön viszont ugyanúgy mint eddig, a települések meghatározott pontjain összevezetéses kutyaoltásokat tartanak (tehát pórázon viszik a gazdák az ebet az utcasarokra).

Az új szabályok az állatorvosok egy részének sem tetszenek. Azt mondják, ha minden egyes kutya miatt házhoz kell menniük, akkor nem győzik időben elvégezni az esedékes oltásokat, sok kutya maradhat egy éven túl beoltatlanul. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az országban nem egységes a szabályozás. Van, ahol azokon a településeken is megmaradt az összevezetéses eboltás, ahol van regisztrált állatorvosi rendelő. Másutt viszont nem. Ezt a Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezetei döntötték el. Békésben tehát úgy döntöttek, ahol van regisztrált rendelő (csupán 14 ilyen rendelő van a megyében), ott nincs kutyaoltás az utcasarkon, csak háznál, vagy a regisztrált rendelőben.

Hogy eligazodjunk a szabályok dzsungelében, megkerestük dr. Kondé Gábort, a megyei állatorvosi kamara elnökét, akivel először néhány alapvető szabályt tisztáztunk.

– A jogszabály azon része, amely előírja, hogy minden négy hónaposnál idősebb ebet be kell oltatni, nem változott. Új viszont, hogy idén január 1-től már csak olyan ebet olthat (vagy bármilyen ok miatt vizsgálhat) az állatorvos, amelyet elektronikus transzponderrel (közismertebb nevén chippel) láttak el.

Arra a kérdésre, hogy miért tiltotta meg a megyei kamara elnöksége az összevezetéses kutyaoltást ott, ahol van regisztrált rendelő (tehát Szarvason is), dr. Kondé Gábor így válaszolt:

– Az állatok és gazdáik érdekeit tartottuk szem előtt. Lehet, hogy az összevezetéses oltás jó volt 40-50 éven át, de ez nem érv az ellen, hogy megpróbáljunk jobb, minőségibb ellátást adni. Mi emberek sem szívesen oltatnánk be magunkat az utcasarkon, miért tegyük tehát ezt a kutyáinkkal?! Azt pedig, hogy ilyen kevés regisztrált rendelő van a megyében, elég szomorú dolognak tartom. Sajnálatos, hogy a kollégák nem veszik a fáradságot, hogy bejegyeztessék rendelőiket – mondta dr. Kondé Gábor.

Fontos megjegyezni, hogy a nem regisztrált állatorvosi rendelő korántsem jelenti azt, hogy az törvénytelenül működne, csupán a regisztrációhoz mások (magasabbak) a felszereltségi követelmények. Szarvason, Békésszentandráson és Csabacsűdön összesen öt állatorvos dolgozik, közülük csupán a szarvasi dr. Zima Jánosnak van regisztrált rendelője.

Az állatorvosok közül többen nehezményezik, hogy a megyei kamara elnöksége a megkérdezésük nélkül döntött ebben a kérdésben. Dr. Kasnyik János, szarvasi állatorvos szerint talán más (jobb) döntés születhetett volna, ha a kérdést a közgyűlés elé viszik (a közgyűlésnek minden állatorvos tagja).

– Ezt a munkát nem lehet időben elvégezni úgy, ha minden egyes kutya miatt házhoz megyünk. Félő, hogy sok kutya kifut az egyéves időből, csak később tudjuk beoltani. S mi lesz, ha ne adj’ Isten addig megharap valakit? – tette fel a kérdést Kasnyik doktor.

A megyei kamara elnökségének tagjai közül sem szavazott mindenki igennel erre a módosításra. A békésszentandrási dr. Bondor Attila például azért voksolt nemmel, mert szerinte több aggályt is felvet az új szabály.

– Félő, hogy az idős, egyedül élő kutyatulajdonosoknak gondot jelenthet már az is, hogy kihívják az állatorvost, mert például nincs telefonjuk. A másik megoldás, a regisztrált állatorvosi rendelőbe történő beszállítás szintén problémás, főleg akkor, ha a város másik végén lakik az illető – mondta dr. Bondor Attila.

Békésszentandráson és Csabacsűdön tehát továbbra is van összevezetéses eboltás, éppen a mostani időszakban zajlik. A szarvasiak pedig vagy Zima doktor rendelőjébe vihetik a kutyát, vagy házhoz hívják valamelyik állatorvost. Sietniük kell, mert már letelt az egy év a tavalyi tömeges kutyoltás óta.

Dr. Kondé Gábor szerint a rendelőben, vagy a háznál történő oltás sokkal jobb a kutyáknak és gazdáiknak is. Több idő jut rájuk. Az állatorvos kollégák felháborodását pedig nem érti, azt mondja, szakmailag az elnökség döntése megalapozott és jó.

Vélemény, hozzászólás?

A zene lelke

Jubileumra készül a kézimunka szakkör