in , ,

Igazi roma café Szulák Andreával

Szulák Andrea és a Gipsy Cimbalom Band
Szulák Andrea és a Gipsy Cimbalom Band

Balogh Kálmán cimbalomművész és együttese, a Gipsy Cimbalom Band volt a Víziszínpad házigazda-vendége tegnap. A cimbalomművész ötfős együttesével érkezett hozzánk, akik egyenként is elismert nevek a szakmában. Bede Péter szaxofon, György Mihály, vagy ahogy Balogh Kálmán bemutatta, George Michael gitár, Kovács Ferenc trombita, hegedű, Frankie Látó hegedű és Novák Csaba nagybőgő. Sztárvendégük Szulák Andrea volt, aki elmondta, hogy egy véletlen folytán került az együttesbe, de azóta is jól érzik magukat egymás társaságában. Több közös fellépés után most a szarvasi Víziszínpadra is együtt jöttek el, ami mindannyiuknak nagyon tetszett.

A cimbalom elsősorban a cigányzenekarok hangszere volt, de a népzenébe is átszivárgott, ahogy azt számtalanszor megtapasztalhattuk már a szarvasi színpadokon Unger Balázs által. A pénteki előadáson a zenei világok keveredésével -a cigányzenétől a népzenén át a jazzes-bluesos dalokig- igazi világzenei fesztivált varázsoltak a Víziszínpad deszkáira. Az ilyen zseniális zenekaroknak köszönhetően a cigányzene és a népzene, még ha kicsit populárisabb, talán olyan roma cafés formában, visszaszivárog a mai fiatalok fülhallgatóiba, így ha nem is az adatközlők autentikus zenéje által, de jelen van a zenei világukban.

Sajnos a nézőszám nem úgy alakult, ahogy egy ilyen előadáson várható lenne. Az ülőhelyek talán ötöde volt csak foglalt, de ez nem az érdektelenségnek, hanem a heti két-három fizetős előadásnak tudható be, amit nem nagyon lehet bírni zsebbel. Ráadásul tegnap este a nézők kilencven százaléka köszönőviszonyban volt egymással, alig volt ismeretlen arc köztük.

Vélemény, hozzászólás?

Megemlékezés Szentandráson

Az üldözött gazdákra emlékeztek Szentandráson

Jadviga párnája