in ,

Szarvason ismét betiltották a lótartást

Lótartás Szarvason
Lótartás Szarvason

Július 1-től Szarvason ismét tilos lovat tartani a város belterületén. Az erről szóló rendeletet június 27-én fogadta el a képviselő-testület.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az utóbbi hónapokban a városban újra fellángoltak a lótartás körüli viták. Tavaly októberben ugyanis az önkormányzatoknak hatályon kívül kellett helyezniük az állattartásra vonatkozó rendeletüket. Ennek következménye az lett, hogy a korábban tanyákon tartott patások újra visszaszivárogtak a városba. Ez önmagában nem lett volna baj, ha a szabálytalan tartási körülmények nem zavarták volna a környéken lakók életét.

Nos, az önkormányzat most új megoldást talált a probléma orvoslására. Kidolgozták és (a kormányhivatallal történt előzetes egyeztetés után) elfogadták a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletet. Ennek részét képezik az állattartásra vonatkozó magatartási szabályok is.

A rendelet szerint a mai naptól Szarvas belterületén tilos lovat tartani. Kivételt képez és maximum kettő lovat tarthat az, aki egyidejűleg több előírásnak megfelel. Ezek az előírások a következők: lovat csak a város azon részén lehet tartani, amely a helyi építési szabályzatban falusias lakóterületként szerepel, megfelelő lóútlevéllel és lótulajdonos nyilvántartó betétlappal kell rendelkezni, az istállótrágyát a trágyalé összegyűjtésére is alkalmas gyűjtőcsatornákkal és jól záródó fedlappal ellátott trágyatárolóban kell elhelyezni. Aki tehát egyszerre minden felsorolt feltételnek megfelel, az is legfeljebb két lovat tarthat. A részletekről az önkormányzat honlapján tájékozódhatnak.

Aki megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet, az – a fokozotosság elvét betartva -, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A testületi ülésen Hodálik Pál alpolgármester jelezte: amennyiben a város lakói igénylik, később lakossági fórumot tartanak a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az Allianz sportnapok megnyizója

Önmagával versenyben az Allianz

Sterrenberg-Nagy Hannelore átveszi magyar okmányait

Hannelore, a magyar