in , ,

Erika szerint az övé a legszebb hivatás: anyakönyvvezető

Bagi Erika
Bagi Erika

Bagi Erika pontosan 30 esztendővel ezelőtt, 1983. július 1-én kezdett el dolgozni a békésszentandrási tanácsházán. Pénztárosként és iktatóként kezdte, 1990. óta pedig anyakönyvvezető. Azt mondja, ez a legszebb közszolgálati feladat. Július 1-jén, a Köztisztviselők napján kollégái és a település vezetői is köszöntötték.

– Emlékszik még az első párra, akiket Ön adott össze?

– Hogyne! Egyszerű esküvő volt, csak az ifjú pár és két tanú jött el. Ez még a ’80-as évek közepén történt. Akkor még más beosztásban dolgoztam, de az anyakönyvvezetői szakvizsgát már letettem és néha „beugrósként” én adtam össze a fiatalokat. Az említett házaspár azóta elkerült Szentandrásról, nagyon régen nem láttam őket.

– Másokkal viszont gyakran találkozik. Milyen érzés arra gondolni, hogy tanúja volt életük egyik legszebb pillanatának?

– Felemelő érzés, nem lehet szavakba önteni. Meggyőződésem, hogy az anyakönyvvezetői munka a legszebb közszolgálati feladat. Végtelenül szerencsés vagyok, hogy ez a hivatásom. Gyakorlatilag nincs olyan család Békésszentandráson, akivel ne kerültem volna már kapcsolatba a munkám során. Én állítom ki a születési, a házassági és a halálozási anyakönyveket, részese vagyok életük legfontosabb eseményeinek. Végtelenül sok kedvességet kapok az ügyfelektől, nagyon szeretem a szentandrási embereket. Soha nem lennék képes elköltözni innen.

– Azt mondják, gyöngybetűi vannak. Fontos ez egy anyakönyvvezetőnél?

– Annak idején éppen a gyöngybetűim és a precizitásom miatt kértek fel erre a munkára. Természetesen nem csak a betűk szépsége a fontos, hanem elsősorban az, hogy ne hibázzak. Nagyon oda kell figyelni, mert az anyakönyvben semmit nem ronthat el az ember. Napi munkám során más feladataim is vannak, hozzám tartozik a népesség-nyilvántartás, a hagyatéki ügyek, a különböző rendezvények – névadók, házasságkötések, állampolgári eskütételek – lebonyolítása. Eddig 197-en tettek állampolgári esküt nálunk, s újabb húsz jelentkezőnk van. Ez nagyon sok feladatot ró rám, gyakran kell túlóráznom.

– Ha már a számoknál tartunk: mennyien mondták ki eddig Ön előtt az igent?

– Az elmúlt évtizedek alatt 262 párt adtam össze. Köztük szép számmal vannak vidékiek is, sokan a gyönyörű környezet miatt választják helyszínül Békésszentandrást. Az utóbbi években, mint mindenütt, nálunk is csökkent a házasságkötések száma.

– Harminc év hosszú idő. Hány polgármesterrel dolgozott együtt eddig?

– Hat tanácselnökkel illetve polgármesterrel, öt jegyzővel és sok-sok kollégával. Máig mélyen él bennem az egyik kolléganőm esküvőjének emléke. Tizenöt éven át együtt dolgoztunk, s a házasságkötése egyben azt is jelentette, hogy elmegy innen vidékre. Nos, ezen az esküvőn a sírás szorongatta a torkomat, a könnyeimmel küszködtem. Máskor is előfordult már, hogy nagyon meghatódtam. Például Benedek Erika (a művelődési ház vezetője) esküvőjén. Korábban ugyanis Erika édesanyja is anyakönyvvezető volt, engem is ő adott össze a férjemmel. Aztán volt egy harmadik „könnyes” esetem: az egyik esküvőn a vőlegény a szülői köszöntésnél hosszan átölelte az apját. Nekem pedig eszembe jutott az édesapám, aki 16 évvel ezelőtt halt meg. Kedves emlék számomra, hogy 30 évvel ezelőtt, az első munkanapomon ő kísért be a hivatalba.

Vélemény, hozzászólás?

Emese álma

Legjobbak, a legjobbak között