in ,

Két Gyula – meg egy Pali

A két Gyula, Vikidál Gyula és Bartus Gyula

Tegnap egy új műfaj kezdődött a Szarvasi Vízi Színház színpadán a „Traccs a víz fölött”. Ebből kettő lesz az egyik „traccsoló” mindkét alkalommal Bartus Gyula Jászai díjas színművész lesz, aki az ötletgazdája is az esteknek. A beszélgetőtárs ma este Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas előadóművész volt.

A nézőtér majdnem megtelt, ez elsősorban Vikidál Gyulának szólt. Hodálik Pál alpolgármester úr (bocsánat a címbeli „Paliért”) elmondta meg kellet harcolnia a mai estéért. Az ok, amiért harcolt kettős, egyrészt Vikidál Gyula január 25-kén Pál napkor született. Másrészt elmondott egy történetet valamikori szobatársáról, aki addig nem nyugodott, ameddig nem vehette fel a Koppány keresztnevet természetesen Vikidál hatására. A bemutatáskor alpolgármester úr többek között felsorolta Vikidál Gyula kitüntetéseit is, egyet kivéve, amire Vikidál Gyula nagyon büszke „Tiszteletbeli székely” címet kapott 2007-ben.

A hármas „traccs” után elkezdődött a beszélgetés Bartus Gyula és Vikidál Gyula között. Vikidál mesélt gyermekkoráról, a zenéhez való kötödéséről, a zenei múltjának kezdetiről, a színházi szerepeiről. Beszélt arról is, hogy Békéscsabán is eljátszhatott két szerepet, köztük Valkai tanár úr szerepét. A másik Csabai szerep Móra Ferenc – Zalán Tibor a Rab ember fiaiban Apafi Mihály fejedelem szerepe volt, Seregi Zoltán rendezésében. Érdekességként Vikidál Gyula mindkét jelmezét elhozta Bartus Gyula a mai estére a színház jelmeztárából. Rendkívül hangulatos, kellemes este volt. Bartus Gyula hagyta beszélgetőtársát beszélni, nagyon jó partner volt. Kérdezett, irányította a beszélgetést, de a háttérben maradt. Vikidál Gyula pedig a kezdeti feszültség után élt a színpadon. Természetesen nem mehetett el éneklés nélkül. Musicalekből válogatott, többek között A. L. Webber József és a szélesvásznú álomkabát, Gárdonyi Géza – Várkonyi Mátyás Egri csillagból az „Eskü”-t, számomra a legkedvesebbet Molnár Ferenc – Kocsák Tibor – Miklós Tibor Légy jó mindhalálig címűből Valkay tanár úr dalát és elénekelte a Honfoglalás című film gyönyörű dalát is. A szünni nem akaró taps hatására még egy Dinamit dalt énekelt Vikidál Gyula.

Hétfőn este a magyar opera királyát ünnepeltük, ma egy másik műfaj királya jött el. Holnap egy harmadik műfaj királyáról szóló darab lesz a színpadon. Ilyenek az esték itt Szarvason.

Pár csodálatos sor Molnár Ferenc – Kocsák Tibor – Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musical szövegéből, mert ma este Vikidál Gyula a lelkekig hatolt.

Valkay tanár úr dalának egy részlete:

Az élet szép, az élet minden,
S míg létezhet a földön ember,
A lánc, mi egybeköt, nem hullhat szét,
Lesz út, lélektől lélekig,
Lesz kinek megtanítsd világod titkait,
Az élet szép az élet minden,
Mondhatják, hogy semmid nincsen,
A legnagyobb kincs örökké tiéd,
A legnagyobb kincs örökké tiéd.

Szarvasi Vízi Színház, 2013. július 4.

Legjobbak, a legjobbak között

Piaci körkép – megkezdődött a dinnyeszezon