in , , ,

Zenés utazás Frank Sinatrával, a Hanggal

Frank Sinatra szerepében Vastag Tamás
Frank Sinatra szerepében Vastag Tamás

Péntek este felgördült a képzeletbeli függöny és elvitt minket a múlt század második felének Amerikájába, és megismerhettük Frank Sinatrát, az Oscar-díjas színészt, a sok Grammy-díjat kapott énekest, akit a „Hangnak” vagy „Kékszemű Öregnek” is hívtak. Sinatra olasz bevándorlók gyermeke volt, életét átszőtték maffia kapcsolatai és a nők. A hosszú élet történetét lehetetlen vállalkozás lett volna eljátszani. A rendező Szomor György azt a megoldást választotta, hogy rövid prózai betétekben meséli el Sinatra életét. Aki mesél: Dolly, Sinatra anyja (Kara Tünde), Nancy, Sinatra első felesége (Liszi Melinda) és Hank Sanicola Sinatra barátja, zongorakísérője, mindenese (Katkó Ferenc). Közben pedig szólnak a dalok, és táncolnak a táncosok.

Musical Showként szerepel, de ez több annál. A Jókai Színház és az Experidance Tánctársulat közös produkciójában a zene, a tánc, szinte állandóan jelen van a színpadon. Sinatra szerepében Vastag Tamás remekül mozog a színpadon, láthatóan élvezi szerepét. Kiváló énektudással énekli Sinatra dalait. Jellegzetes Sinatra beállása, az öltöny, a kalap növeli a Sinatra hatást. A táncosokon kívül Vastag Tamás az, aki szinte végig színpadon van, rengeteg dalt énekel, igazán nagyszerű teljesítményt nyújt. Szomor György rendező pedig rábízta Sinatra szerepét fiatalon és idősen is és Vastag Tamás remekül játszotta, énekelte Sinatra alakját. Jól mozog a színpadon, teljesen magáénak érzi szerepét. Szomor György az első felvonásban egy villanásnyi próza erejéig színpadon van, ahol kiderül, az öreg színész-énekes visszaemlékezik. Utána csak az utolsó jelenetben jelenik meg, amikor elénekli a My Wayt (A magam útját jártam). Nekem ez a dal a dalok dala. Szomor György hangja a lelkemig hatolt. Hangja betölti a teret, erőss, tiszta, határozott. Nem lehet írni róla, ezt hallani kell!

Kara Tünde két szerepet játszott. Dollyt, Sinatra édesanyját az erős olasz asszonyt, aki mindent megtett fiáért. A másik szerep Marlene Dietrich, aki szintén kemény asszony hírében állt. Kara Tünde, aki egy törékeny alkat, mindkét szerepet a tőle megszokott tökéletes alakítással hozta. Dietrich alakjában belépett a színpadra és elénekelte (elbúgta) angolul a Where Have All the Flowers Gone (Hová tűnt a sok virág?”). A dal végét kifelé menet zene nélkül németül, Sag mir, wo die Blumen sind… szívbemarkoló volt. Zseniális színésznő Kara Tünde!

Vadász Gábor sok szerepet alakított a darabban – Bing Crosbyt, Elvis Presly, vagyis énekeseket, zenészeket, maffiafőnököt, papot. Legemlékezetesebb nekem Elvis alakja volt. Lubickolt a szerepekben. Nagyon jó volt valamennyi alakítása.

Gulyás Attila a két menedzsert alakította kiváló teljesítménnyel. Gulyás Attila hangja, játéka mindig magas színvonalú. Hangját játékát több rendezőnek kéne felfedeznie.

Gubik Petra Ava Gardnert, Sinatra második feleségét játszotta. Tiszta hangja, jó alakítása most sem okozott csalódást. Nagyon jól érzi magát a színpadon. Most alkalma volt játszani, megmutatni azt, hogy nem csak a hangja, hanem a színészi játéka is egyre jobb.

Liszi Melinda Nancy szerepében, mint mindig most is kiváló alakítást nyújtott. A Beng, benget csodálatosan énekelte.

Katkó Ferenc Hank Sanicolát, Sinatra barátját formálta meg, az egyetlen embert, aki őszinte Sinatrával, a szelíd bokszolót, aki zongorán is kísérte. Katkó Ferenc nagyon jó játékkal játszotta végig az előadást, az egy dal, amit énekelt fantasztikus volt.

A táncosok, akik végig színpadon voltak megtöltötték a színpadot és SHOW-t csináltak. A táncos lányokat „kiképezték” függöny-akrobatáknak is, fantasztikus volt a magasban látni a táncosokat. De a táncosok apróbb szerepeket is megformáltak. Sokszor kapkodtam a fejem, hogy mit is nézzek, a kiváló táncosokat, vagy a színészeket. Az Experidance táncegyüttes az elmúlt évben elkényeztetett minket, most nagyon jó volt újra látni a kitűnő táncosokat.

A darabot Szomor György és Román Sándor jegyzi. Jelmeztervező Papp Janó, koreográfus Román Sándor, a függönytáncot betanította André Roland. Játéktér, kellék Fekete Péter munkája. Stúdió-munka Lippényi Gábor, világítástervező Szimeiszter Balázs, vetítés Szondi György, Szcenikus Egyed Zoltán. Rendezőasszisztens Czitor Attila, rendezte Szomor György.

Az előadás szombaton is látható lesz, aki teheti, nézze meg.

A My Way egy ember visszatekintése, amikor érzi, végleg el kell mennie és mégis kimondhatja „teljes életet éltem”. A szöveg körülbelül:

Teljes életet éltem,
Minden egyes utat végigjártam,
És még ennél is, ennél is fontosabb,
A magam útját jártam,
Volt részem megbánásban,
szeretettem, nevetettem és sírtam,
nyertem és vesztettem,
de a fő, mindig a magam útját jártam.
Mert mi az ember, mije van?
Ha nem saját maga, akkor semmije.
Hogy azt mondhassa, amit igazából érez,
És nem egy meghajlott ember szavait.
A feljegyzések mutatják,
Bevállaltam a pofonokat,
És a magam útját jártam.
Igen, a magam útját jártam.

Vélemény, hozzászólás?

Székházról és oktatásról is beszélt a Jobbik képviselője

Sose halunk meg

Útközben