Connect with us

Zöld zóna

Egy gyenge ponttal kevesebb a HAKI-ban

Kísérleti halastórendszer átadása a HAKI-ban

—Jól fejlődött a HAKI az elmúlt húszegynéhány évben, de voltak gyengeségei, mint pl. a kísérleti tórendszer, ill. a recirkulációs üzem — mondta ma délelőtt annak a ceremóniának a megnyitóján dr. Jeney Zsigmond, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet megbízott főigazgatója, amin éppen az intézet felújított halastavait adták át. A 20 hektáron elterülő 60 tó egy magyar-román határon átnyúló projekt keretében készült el, hogy évtizedekre olyan kutatási alapot teremtsen a kísérletekhez, aminek Európában is alig akad párja. Dr. Jeney Zsigmond reményének adott hangot, hogy egy év múlva pont a másik gyenge pont, a megújult recirk átadójára hívhatják majd meg ismét a jelenlevőket.

Ahogy azt Valentinyi Károly, az intézet gazdasági igazgatóhelyettese elmondta, a tervezéstől a kivitelezésig Békés megyei cégekkel végeztették a a HAKI-ban végzendő munkát, ami mintegy 360 millió forint (1,2m euró) körüli összegre rúgott az 1,7 millió euró összköltségvetésű projektből, aminek a finanszírozása legnagyobbrészt EU-s pénzből történt.

A konferenciatermi beszédek után a meghívottak a tavakhoz vonultak, ahol ünnepélyes keretek között átvágták a magyar nemzetiszínű szalagot.

Az eseményre eljött Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Dankó Béla országgyűlési képviselő, valamint a projekt egyik legnagyobb támogatójának, Farkas Zoltánnak, a Békés megyei Közgyűlés elnökének képviseletében helyettese, Kónya István is.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

Határmenti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect