in ,

Kifaragták a suszter kaptafáját

Kifaragták a suszter kaptafáját

Gyerekek fúrtak-faragtak ezen a héten a Szarvasi Arborétum vendégházában. Sonkoly János fafaragó irányításával huszonkét fiú próbálgatta kézügyességét. Ma, a tábor zárónapján mi is ellátogattunk hozzájuk.

– Minden évben valamilyen népi mesterséggel szeretnénk megismertetni a gyerekeket. Idén a cipészmesterség volt soron, ezért hársfából kaptafákat faragtunk – mondta Sonkoly János, aki immár harmadik éve vezeti az arborétumi fafaragó tábort, korábban pedig a Ruzicskay-ház udvarán tette ugyanezt.

Az egyhetes tábor során nyárfából, hársfából és bükkfából sok mindent készítettek az apró kis kezek. A legfiatalabb résztvevő, a hét és féléves Szerb Luka például büszkén mutatta az általa kifaragott kaptafát. A budapesti kisfiú először jött a táborba, Szarvason nyaral a nagyszüleinél.

Egy másik fiúcska, Tóth Etele viszont már második alkalommal jelentkezett a táborba, hogy Sonkoly Jánostól eltanulja a fafaragás csínját-bínját. Mint mondta, tavaly pörgettyűt és sípot, idén pedig kulcstartót, cipőt és egy szép pásztorbotot is faragott. A szarvasi fiú otthon is szeret barkácsolni a testvérével együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Ifjú harcosok tábora Szarvason

A nyári szünetben is főtt ételt kaphatnak a rászoruló iskolások