in , ,

Ami valakiben félelmet kelt, be kell jelenteni

Szarvasi Fórum a játszótéren

Ami valakiben félelmet kelt, be kell jelenteni, mondta Oltyán Sándor azon a lakossági találkozón, amit a Szarvasi Fórum facebookos csoport adminisztrátora, Tóth Zoltán szervezett péntek délutánra a Cervinus Teátrum mögötti játszótérre. A Polgárőrség vezetőjét, Tusjak Tamást számtalan polgárőr, Oltyán Sándor városi rendőrkapitányt Pljesovszki György százados, a Szarvasi Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályának vezetője kísérte el a találkozóra.

Hamar kiderült, hogy a keresleti és a kínálati oldal között jelentős űr tátong. Ennek betöltésére a lakosság aktív közreműködése nélkül semmi esély, de a társaság nem tűnt fantáziátlannak. Jobbról-balról érkeztek az ötletek, mint pl. az apukák közötti grundfoci-bajnokság.

Elsősorban a lányaikat féltő anyák kértek hatékonyabb fellépést a Rendőrség jelenlévő képviselőitől, de ők egyértelművé tették, hogy a Rendőrség kezét kötik a törvények, amik amúgy elég szigorúak. Az, hogy 10-15-en csoportosulnak, nem törvénybeütköző. Akkor, ha zaklatják a járókelőket, vagy jelen esetben a játszótérre gyermekeiket hozókat, be kell telefonálni a Kapitányságra, és ígérik, intézkedni fognak. Arra kérik a szarvasiakat, ne maguk akarják megoldani a helyzetet, a rendőrök egy percen belül a játszótéren lesznek. Szigorú törvények születtek, de ez az önbíráskodást is keményen bünteti. A Rendőrség él és élni is fog a lehetőségeivel, hogy a szarvasiak visszanyerjék a biztonságukat.

Kiderült, a játszótéri őröknek szinte semmivel sincs több joguk és eszközük a játszótér berendezéseinek a megóvására, mint egy átlagpolgárnak.

A jelenlevők a közterületi viselkedésnormák áthágása — mint pl. disznólegeltetést a buszmegálló mögött — ellen kértek hatékonyabb fellépést. Errefelé egyébként mindennapos jelenség az, hogy az utcán heverésznek a dologtalanságba belefáradtak polgárok, állítják a környéken lakók, dolgozók.

Jelen sorok írója azt kérte a Rendőrség, ill. a Polgárőrség jelenlevő képviselőitől, hogy kérjen a közösség egy közérdekű e-mail címet, pl. a gyanus@szarvas.hu-t, amire ha valaki olyan dolgot lát, ami abban az időpontban, abban a helyzetben nem odaillő, akkor küldjön egy e-mailt erre a címre, ami azonnal befuthat valamelyik szervezet ügyeletesének okostelefonjára. Szerencsés esetben perceken belül ellenőrizhető a kétes helyzet. Mindkét részről kedvező fogadtatásra lelt, de Olytyán Sándor az elindítása előtt azt kérte, vizsgáljuk meg, nem ütközik-e valamilyen személyiséghez kötődő jogba.

Az ötlet ilyen helyzet szüleménye. Az Alkotmány utcán lassan gördülő bordó Opel Astra sohasem látott arcú, bámészkodó utasai szöget ütöttek a fejembe, jól megnéztem őket, megjegyeztem a rendszámot. Jó-jó, de most mit kezdjek ezzel az információval? Valószínűleg el sem jut hozzám a hír, amivel összefüggésbe hozhatnám a négy mosolygós fiatalembert, ha egyáltalán lenne mivel összefüggésbe hozni. Egy olyan postafiók viszont, amiből nem törlődnek a levelek, hanem mintegy idővonalat képeznek, és vissza lehet nézni az eseményre vonatkozó e-maileket, segítség lehet a felderítésben. Ha nem is tudunk megelőzni mindent, de a felderített ügyek arányát lehetne így növelni. Előbb-utóbb csak vennék az üzenetet a tilosban járók, hogy nem érdemes próbálkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Körös-körül kilencedszer

Városi strandról és cigánykérdésről is szó esett a Jobbik sajtótájékoztatóján