Connect with us

Gazdaság

Hármas ikerborjak születtek Szarvason

Hármas ikerborjak születtek Szarvason

Hármas ikerborjak születtek a napokban a szarvasi Laktárius Kft. tehenészeti telepén. A két üsző és egy bika szépen fejlődik.

– A hármas ellés meglehetősen ritka, tehenészetünkben általában kétévente egyszer fordul elő. Négy évvel ezelőtt az egyik tehenünknek négy borja született, ami országosan is ritkaságszámba megy – fogadott a Laktárius Kft. telepén Dr. Székács István, a cég egyik ügyvezetője (Hartay János a másik).

Az istállóban a három kisborjú érdeklődve járkált a „mamatehén” körül, utóbbi azonban szigorú tekintettel fogadta az idegent.

– A tehén Sarok névre hallgat, kilenc éves és ez volt a hatodik borjadzása. Egy kisborjú általában 40 kilogramm körüli testsúllyal születik, a hármas ikrek viszont egyenként csak 15-18 kilósak. Szerencsére elevenek, jól isszák a tejet és szépen fejlődnek – mondta dr. Székács István.

Ikerellés esetén a vemhességi idő kicsit rövidebb az átlagos 285 napnál, Sarok például 270 napig hordta a hasában három csemetéjét. Dr. Székács Istvántól megtudtuk azt is, hogy kettes ikerborjak viszonylag gyakran, az esetek 10-15 százalékában születnek. Vegyes ikreknél (tehát amikor üsző és bika is születik), az üszők az esetek többségében később terméketleneknek bizonyulnak.

A Laktárius Kft. egyébként kizárólag a jellegzetes fekete foltjaikról ismert holstein fríz szarvasmarhákkal foglalkozik. Jelenleg négyszáz tehenük van, a szaporulattal együtt az állomány létszáma eléri a 830-at. A tejet 2009. óta külföldön értékesítik, idén január óta egy román cég a partnerük, korábban pedig olasz vásárlónak szállítottak. Ami a felvásárlási árat illeti, arról dr. Székács István csak annyit mondott: meg vannak vele elégedve.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Tessedik Sámuel Múzeum Fotó: Tessedik Sámuel Múzeum

Hogyan élelmezték a szarvasiak az erdélyi fejedelem seregét?

Szarvas

Fotó: Bencsik Antal Zsolt Fotó: Bencsik Antal Zsolt

Virtuális turista: felébredtek a Körösvölgyi Állatpark görög teknősei

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A mezőgazdaságban is több a megválaszolatlan kérdés a járvánnyal kapcsolatban

Mezőgazdaság

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. április 3.

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect