in

Homo Psychoticus

Woody Allen és Penelope Cruz

Van egy férfi, aki többet találkozik a pszicho terapeutájával, mint a családjával, aki bár nem túl vonzó és sármos, mégis szép nők lesznek a szeretői. Saját bevallása szerint nem szeretne olyan klubba járni, ahová felveszik őt. Úgy ismeri Brooklyn-t, mint a tenyerét, és bár az egész életében a nőket akarta megfejteni, sosem sikerült neki, de azért nem unatkozott annyira. Kitaláltátok, hogy kiről van szó?

Woody Allen. A nagy kisember. A nők megszállottja és a filozófia mestere. Aki mindent tud a nőkről és az életről és semmit sem ért. Aki egy jó poénért képes a lelkét is odaadni. A nagy nevettető, aki végső soron abszurd és megfejthetetlen. Aki fennakad minden kis problémán és átsiklik a makacs tények fölött.

Idestova 20 éve szeretem és rajongok érte. Olyan ember, aki utálja a nagy felhajtást, viszont imád dolgozni. Holott az alkotás folyamata nehéz és fárasztó, ő boldog mazochista. Számtalan filmje van, amit milliók imádnak és ismernek, letette védjegyét a film történetébe.

Ami nekem a legvonzóbb benne, hogy a szüleim, de főleg az apukám ki nem állhatja. Egyszerűen nem bírja elviselni. Úgy látszik valahol én is úgy vagyok Woody Allennel, mint Bartók Béla a zenéje és édesanyja viszonyával. A történet szerint, ha az édesanyjának tetszett Bartók egyik műve, akkor azt egyből a kukába dobta. Ő így „használta” az édesanyja ízlését. ☺

Szóval nem azért szeretem Woody Allent, mert apa nem szereti, hanem azért mert szórakoztat az esetlensége, a csetlései, az életről alkotott véleménye. Meglepően sok pontban egyezik a látásmódunk. És még valami: ami Woody Allent egyértelműen imádnivalóvá teszi, az Kern András hangja. Annyira passzol a két figura, hogy az Isten arra teremtette őket, hogy így „együtt dolgozzanak”. Éppen ezért ért arculcsapásként, amikor a Füles című filmben Szombathy Gyula kölcsönözte a hangját Woody-nak. Nem azért, mert nem szeretném, vagy nem ismerném el Szombathy művész úr munkásságát, hanem egyszerűen azért, mert Woody Allen csak Kern hangján szólalhat meg magyarul, máskülönben szentségtörés az egész.

Nehéz lenne megmondanom, hogy mi a titka ennek az alacsony, kopaszodó, neurotikus és fura fickónak. Talán a humora és az intelligenciája, a nézőpontja az, aminek a világ legszebb női sem tudnak ellenállni.

S hogy melyik tőle a kedvenc filmem? Erre bármikor könnyen tudok válaszolni: mindig a legutóbbi! ☺

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Színházi óhajtó

Szegény a csabacsűdi eklézsia