Connect with us

Csabacsűd

Szegény a csabacsűdi eklézsia

A csabacsűdi evangélikus templom

Csabacsűd lakóinak egyharmada, 600-650 ember vallja magát evangélikusnak. Közülük azonban mindössze 90-en tartoznak szorosan a gyülekezethez, ennyien fizetnek egyházfenntartói járulékot, melynek mértéke évi 6 ezer forint.

A gyülekezet lelkészi tisztségét immár tizenhét esztendeje Láng Pál tölti be. Tőle tudtuk meg, hogy a vasárnapi misékre általában 15-20-an mennek el a falu templomába. Az ünnepi istentiszteleteken ennél jóval többen, 90-100-an vannak. Nyáron kevesebben járnak templomba, mivel a település lakóinak jelentős része mezőgazdaságból él, s ilyenkor a földek megművelése és az aratás sok munkát ad.

– Templomunkat négy évvel ezelőtt szépen felújítottuk. Azóta sajnos a lábazat felvizesedett, a napokban újravakoltuk. Gyülekezetünk anyagi helyzete nem nevezhető fényesnek. Jó lenne, ha a mostaninál lényegesen többen fizetnének egyházfenntartói járulékot, akkor könnyebben tudnánk küldetésünket végezni – mondta Láng Pál. Hozzátette: a perselypénz is kevés, a régi temető sírhelyeinek újraváltásából pedig csak nagyon ritkán van bevétel. Ugyanakkor a nagy templomudvar és a kert rendben tartása sok kiadással jár.

– Bevételeink egyre apadnak, a lakosság adományozó kedve nagyon lecsökkent. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy most sokan a jövőbeni szennyvízberuházásra spórolnak. Tavaly lényegesen több adományt kaptunk, mint az idén, pedig nagy szükségünk lenne a támogatásokra – mondta a csabacsűdi lelkész.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán) Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán)

Virtuális turista: Vérszilvavirágzás Csabacsűdön

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Gilanné Radványi Rózsa: Célunk, hogy minél többen maradjanak otthon

Csabacsűd

Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Megértést, összefogást, önfegyelmet kér mindenkitől Molnár József

Csabacsűd

Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán) Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a csabacsűdi futballpálya felújított öltözőjét.

Csabacsűd

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect