in ,

Hippolyt két napig Szarvason

Reviczky Gábor és Liszi Melinda a Hippolyt, a lakáj című darabban

Szerda és csütörtök este is Hippolyt a Szarvasi Vízi Színház deszkáin, a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. A II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál utolsó „indulójának” tapsolhatott a közönség és tapsolhat ma este is. Zágoni-Nóti-Eisemann vígjátékát Eperjes Károly rendezte. A szereposztás parádés, hiszen Sneider Mátyás szerepét Reviczky Gáborra, Hippolyt szerepét Kiss Jenőre bízta a rendező. Eperjes Károly érdeme az is, hogy az előadás maradt a maga korában, nem aktualizálta, számomra ezért volt tökéletes.

Szerda este Reviczky Gábor felvonultatott rengeteg „geget”, ami a közönség körében nagy sikert aratott. Csetlett, botlott, értetlenkedett, ámult, hogy mi is történik körülötte, asszonykája mit is talál ki számára. Reviczky Gábor nem Kabost akarta utánozni, maga formálta meg karakterét, ezért volt nagyon jó. Kiss Jenő Hippolyt szerepében valóban olyan volt, mint egy jó inas, a háttérben tette a dolgát, felforgatta a lakást, urat próbált faragni „újgazdagékból”, úri szokásokat próbált meghonosítani de „úrnak születni kell”. Nekem legjobban Fehér Tímea Aranka (Sneiderné) alakítása tetszett, mert minden sallang nélkül játszotta el a nagyratörő asszony szerepét. Mozdulatai, hangja, egész jelenléte nagyon jó volt az előadás folyamán. Makáts Csaba szerepében Gulyás Attila helyett Máté P. Gábort láthatta a szerda esti közönség, aki már játszott Szarvason, akkor „veszprémi színekben”. (Csókos asszony, Ibolya Ede.) Szerda este is nagyszerűen hozta szerepét. Nagyon jó alakítás volt Nagy Erika Julcsa és Csomós Lajos Tóbiás megformálásában, két nagyon ízes beszéd és két nagyon jó hang. Jelenlétük üde színfolt volt a színpadon. De jól játszott Liszi Melinda (Mimi), Steinkohl Erika (Terka), és Presits Tamás (Benedek András) szerepében. Mindhármuk hangja csodaszép. Mészáros Mihály Makáts főtanácsos szerepében járult hozzá a szerda esti sikerhez. Minden színész a maga szerepében hozta azt a magas színvonalú előadást, amit a Jókai Színház művészeitől már megszoktunk.

Már maga az előadás kezdése is zseniális, igazi nyár-esti volt. Megjelent a zenekar, ki ingben, ki mellényben-nyakkendőben, de mindenki rövidnadrágban. (Hegedű: Uhrin Viktor, nagybőgő: Pfeff Márton, gitár: Cseh István/Fábián Béla, klarinét, saxofon: Bogdán Gábor, trombita: Restár Attila, harsona: Szűcs Csaba, dob: Tímár Tamás.) Majd megjelenik Gulyás Levente zenei vezető talpig öltönyben, kalapban. Meghajol és leteszi a kalapot középre, némi papírpénzzel, jelzi, hogy mit vár el a közönségtől. Leveszi zakóját, mellényét, a cipőt, a zoknit, és papucsot húz elő a zakózsebből, a végén lekerül a hosszúnadrág is és a karmester úr is rövidnadrágban kezd el játszani a zongorán. Kell ennél jobb kezdés? Felgördült a képzeletbeli függöny és elkezdődött a rekeszizmokat és tenyeret nem kímélő fergeteges előadás. A három felvonásos darab szüneteiben a közönség tölti a kalap belsejét – ki aprópénzzel, ki papírpénzzel. A karmester úr minden felvonás előtt ellenőrzi a kalap tartalmát a közönség nagy elismerése mellett.

Kellemes vidám estét kapott az, aki megnézte a Jókai Színház szerda esti előadását.

Díszlettervező Mira János, jelmeztervező: Rátkay Erzébet, koreográfus: Kerekes Judit. Zenei rendező: Gulyás Levente. Az előadást rendezte Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.

Szárnyra kaptak a gólyák

Sok még a földes utca Szentandráson – több szakaszt betontörmelékkel tesznek járhatóvá