in , ,

Szárnyra kaptak a gólyák

Szárnyát bontogató gólya Szentandráson

Szarvason tizenhét, Békésszentandráson négy fészekben bontogatják szárnyaikat a kis gólyák. Sietniük kell a tanulással, mert egy hónap múlva már hosszú útra indulnak a déli tájak felé.

– Szarvason a tizenhét fészekből tizenegyben volt sikeres költés, összesen 31 fiókával gyarapodott az állomány. Egy fészekben általában 2-3 fiókát nevelnek a gólyapárok – tudtuk meg Szelényi Balázstól, a Körös-Maros Nemzeti Park zoológiai felügyelőjétől.

A legtöbb fióka már elhagyta a fészket, s egyre hosszabb távokon gyakorolják a repülést. Eközben azonban balesetek, például szárnytörések is előfordulhatnak.

– A lakosságtól gyakran kapunk jelzést bajbajutott fiókákról. Az esetek többségében csak arról van szó, hogy a fiatal madarak elfáradnak a repülésben, s szokatlan helyeken pihennek meg. Ilyenkor nincs semmi teendő, csak akkor van szükség beavatkozásra, ha sérülnek a fiókák. Sajnos az is előfordul, hogy egy-egy fiatal madár elpusztul, most éppen a Gyomaendrődre vezető út melletti (a volt Dózsa Tsz-irodával szemben) fészekben történt ilyen eset – mondta Szelényi Balázs.

A zoológiai felügyelőtől arról is érdeklődtünk, vajon a gólyákat mennyire viseli meg a rendkívüli hőség.

– Ez nem jelent problémát, mert a fiókák már megerősödtek. Élelmet pedig bőven találnak a csatornák partjain és a Hármas-Körös hullámtereiben.

Vélemény, hozzászólás?

Igazgatási szünet Csabacsűdön

Hippolyt két napig Szarvason