in ,

Hány méter a szeretet?

Kedden este Szarvasi Vízi Színház színpadán a Debreceni Csokonai Színház „Világvége szerelem” címmel mutatta be Vidnyánszky Attila rendezésében, Jantyik Zsolt és a PG Csoport dalaira épülő zenés kortárs keserédes darabját.

Jantyik Zsolt és a PG Csoport 1986-ban alakult Debrecenben. Testvérével Csabával olyan zenészeket kerestek, akik nem csak zenélni tudnak, hanem a zenei peformanceként induló csapatban együtt gondolkodni is képesek. Mára többszöri tagcsere után a két Jantyik testvéren kívül Fazekas László – basszusgitáron, Kiss Attila a dobok mögött bizonyít. A Csoport szövegeit Jantyik Zsolt írja, és Ő a csapat énekese is. 1999-óta játszanak ebben a felállásban. Dalaik szöveg-centrikusak, rockos irányzatot képviselnek. Szabad és magyar gondolatiságú szövegeik alkalmasak kis történetek, életérzések előadására. Vidnyánszky Attila a Csoport 25 évének szövegeiből válogatva állította színpadra a kétórás darabot, amit egyben játszottak végig. A színpadon több ismerőssel is találkoztatott a közönség. Az elmúlt évben is láthattuk Szűcs Nellit, Trill Zsoltot, Krizsán Attilát és Tóth Lászlót, akik már a Nemzeti Színház színészei (Vidnyánszki Attila nyilatkozata az MTI-nek 2013.06.28). Méltán van helyük a színházban, hiszen tehetségüket az elmúlt évben a „Sólyompecsenye” és a „Fodrásznő” című darabban is láthatták a szarvasiak. De játszott az előadásban Katkó Frerenc, akit Békéscsabáról ismerünk. Játéka, hangja, mackós alkata összetéveszthetetlen, méltó játszótársa volt Trill Zsoltnak és Szűcs Nellinek. De itt volt a „Rögöcsei csoda” –című darabban is nagyon jól játszó Oláh Zsuzsa, Bakos-Kiss Gábor és Edelényi Vivien. Rajtuk kívül még Bakota Árpád és Szanyi Sarolta is színpadra lépett.

Ha PG Coport szövegeit nézem nagyon jók. Amit a színészek a színpadon alakítottak szintén nagyon jó. Nincs történet, csak a szövegek, dalok, életérzések, ebből egy kerek egészet alkotni úgy gondolom, mind a rendezőnek, mind a színészeknek kihívás, amit nagyon jól teljesítettek. A színpadon érezni lehetett a szeretetett, ami a színészeket, zenészeket összefűzte és ezt megsokszorozva a közönség felé sugározták. Bár a hagyományos színházat jobban kedvelem, mindenképpen el kell ismernem a társulat teljesítménye zseniális volt. Kedden este nekem Trill Zsolt játéka volt kiemelkedő. Szűcs Nelli ezer arcából jó néhányat megmutatott, fantasztikusan tehetséges színésznő. „Angyal”-ként a díszlet tetején zenélő PG Csoport csak hozzátett a színészek játékához. Díszlet és jelmeztervező: Ondraschek Péter. A filmvetítések fokozták a szövegek hatását. A film Silló Sándor munkája volt.

Úgy gondolom értékes előadást láthatott a Szarvasi Vízi Színház közönsége kedden este. Csak remélni tudom, hogy Trill Zsolttal és Szűcs Nellivel még találkozhat a Szarvasi Vízi Színház közönsége a következő években is.

Néhány sor a Hány méter a szeretet? című dalból. Jantyik Zsolt szövege.

„Megnőttek a fák a ház előtt,
a legkisebb ágnak is lombja nőt,
megöregedtek az állatok,
de régen voltam nálatok.
Apa pihen a fák alatt, álmában gyermekként szalad,
Anya elteszi a befőttet,
ezek a gyerekek milyen gyorsan felnőttek.

Hány méter a szeretet, s ha mérhető ki méri meg?
Hány méter a szeretet, ami mindenhol mindennél édesebb?”

“Ha eddig eljöttél, ne add fel!” – IRONMAN az édesanya szemével

Egyre többen fejik a bádogteheneket