in , ,

Szaghatásoktól mentes lesz az új szennyvízkezelőnk

Épül az új szennyvízkezelő

A tegnapi testületi ülés előtt a képviselők megtekintették a megújuló szennyvíztelepet. Az 1,3 milliárd plusz ÁFÁ-ba kerülő beruházás valószínűleg Szarvas eddigi legnagyobb projektje. A szennyvíztelep rekonstrukciójának támogatottsága eredetileg 85% intenzitású volt, de mára sikerült a 15% önerőt nullára csökkenteni. Erre két forrásból is érkezett pénz az Önkormányzathoz.

A szennyvízkezelőnél nem egy egyszerű felújításról beszélünk, hanem komplett technológiacseréről. Az új technológia a megkívánt kimenő paraméterekhez és energiafogyasztáshoz lett igazítva. Szempont volt az is, hogy szaghatás mentes legyen az új tisztító. A régi medencéket is meghagyják, mintegy vésztartalékként, hogy szükség esetén ismét üzembe tudják állítani azokat. A szennyvízből biológiai úton vizet és iszapot állítanak elő. Az iszapot elszállítása előtt egy évig szalmával keverve ülepíteni kell.

A befejezés dátuma 2014. május 17. Ennél hamarabb kell elkészülni a beruházásnak, mert eddig az időpontig egy féléves próbaüzemet is le kell zavarni.

Az önkormányzat részérő Lohr Gyula és Gajdos Attila képviselők vállalták, hogy rajta tartják a szemüket az építkezésen, ill. a projekt ellenőrzésével az Önkormányzat Kozák Imrénét bízta meg.

Vélemény, hozzászólás?

Szalmaóriások Szentandráson

Piaci körkép: az árusok szerint gyenge a szarvasi vásárlóerő