in , ,

Vízi Szarvas-díj a legjobbaknak

Babák Mihály óhajtása: Liszi Melinda

Vasárnap este bezárta kapuit a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) által szervezett nyári programok sora a Szarvasi Vízi Színházban. Egy kis statisztika a nyárról. A június 16-i kezdéstől – augusztus 18-ig 64 nap telt el. A 64 napból a MTT 51 napot játszott. (11 napon a Cervinus Teátrum, 1-1- napon pedig a Szarvasért Alapítvány és a Baráti Kör programjai zajlottak. A GHYMES koncert benne van az 51 napban, mert közös rendezvény volt.) A MTT 51 napján 32 fizetős előadást (47,8%) és 35 ingyenes programot (52,2%) láthatott a közönség. Vagyis összesen 67 előadással szórakoztatták a közönséget. A fizetős előadásokból 7 Fesztivál, 9 gyermek, és 16 egyéb (koncert és színházi) előadás volt. Az ingyenes programok között pedig szerzői párbaj 5, gyermek előadás 11, „mini színház” 14, óhajtó 2+1 és traccs 2. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 51 napon 67 program zajlott. Ez úgy lehetséges, hogy a gyermekfoglalkoztatók napján este gyermekszínház volt, és előfordult olyan nap is, hogy még késő esti előadást is tartottak. A gyermekelőadások, programok száma összesen 20 volt, ami nagyon figyelemre méltó. A felnőtteknek így 47 előadás „jutott”.

Vasárnap este Józsa Mihály a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezetője köszöntötte a nézőket és celebrálta végig az estét. Az Óhajtó kisebb zökkenőkkel zajlott, a közönség ezeken a zökkenőkön láthatóan jól szórakozott. Az óhajtót közvetítette a szarvasi rádió és követhető volt interneten is, ahogy ez az elmúlt két alkalommal is történt. Az utolsó nap az óhajtó székbe a zsűri tagjai ültek és válogathattak Liszi Melinda, Nagy Erika és Nagy Róbert dalaiból. Az óhajok között pedig átadásra kerültek a II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjai a „Vízi Szarvas Díj”, amely egy létező állat, ahogy ezt Józsa Mihály elmondta, amit Reviczky Gábor is megerősített az este végén azzal, hogy egyszer örökbefogadott egy vízi-szarvast egyik vadasparkunkban. (kínai víziszarvas – Hydropotes inermis Swinh, forrás: Brehm: Az állatok világa)

Elsőként Szarvas Város Különdíja került átadásra, amit ebben az évben Liszi Melina kapott a Szarvasi Vízi Színházban nyújtott hároméves teljesítményéért.

A II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjazottai a következők:

A legjobb női mellékszereplő – Csombor Teréz, a Kecskeméti Katona József Színház Meseautó előadásában Anna kisasszony szerepéért.

A legjobb férfi mellékszereplő – Vida Péter a Kecskeméti Katona József Színház Meseautó előadásában Halmos Aladár szerepéért. A díjat Csombor Teréz vette át.

Jutalmazta a zsűri a Meseautó gyermekszereplőjét – Farkas Bendegúzt. A díjat szintén Csombor Teréz vette át.

A legjobb látvány díját a Veszprémi Petőfi Színház Csókos asszony produkciója kapta, a díjat Perlaki Róbert díszlettervező vette át.

A zsűri Különdíját kapta a legegységesebb előadásért a Veszprémi Petőfi Színház Csókos asszony produkciója, a díjat Perlaki Róbert vette át.

Különdíjat kapott a Békéscsabai Jókai Színház Hippolyt, a lakáj című előadásából Reviczky Gábor Sneider Mátyás megformálásáért.

A legjobb férfi szereplő díját Nemcsák Károly a Turay Ida Színház Anconai szerelmesek című zenés játék Don Tomato szerepéért vehette át.

Topolánszky Tamás a legjobb koreográfus díját vihette haza, ugyanúgy, mint az elmúlt évben. A koreográfus-rendező ezúttal a Moulin Rouge című táncjátékot álmodta meg és vitte színpadra kiváló táncosaival.

A legjobb rendező díját Eperjes Károly kapta a Hippolyt, a lakáj rendezéséért. A díjat Reviczky Gábor vette át.

A Fesztivál legjobb előadása a Turay Ida Színház Anconai szerelmesek című produkciója lett, a díjat Darvasi Ilona, a színház igazgatónője vette át.

A legjobb női szereplő díját Keresztes Ildikónak ítélte a zsűri, a Turay Ida Színház Anconai szerelmesek című darabban nyújtott alakításáért. A díjat az énekesnő helyett Darvasi Ilona, a színház igazgatónője vette át.

A záró este zenéjét az Oroszlán zenekar szolgáltatta, akinek énekese Csomós Lajos a Jókai Színház színművésze.

Liszi Melinda, Nagy Erika és Nagy Róbert mellet színpadra léptek a díjazottak is. Csombor Teréz a Csárdáskirálynőből énekelt egy dalt. Nemcsák Károly pedig egy Móra Ferenc részlettel örvendeztette meg a közönséget. Fellépet még a Babilon Táncegyüttes, akik tánccal színesítették a programot. Vasárnap este egy hatalmas led kivetítővel is bővült a színpadi díszlet, ami már a hétfői produkció kelléke volt. Az este rendezője feltehetőleg Tege Antal volt (nem hangzott el, de az előkészületek alapján feltételezem).

Hétfőn este a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra a Naplegenda című produkcióval, a Cervinus Teátrum rendezésében.

Csak a hátukat látta a mezőny

Pörkölt, sör, Gazember