in , ,

Átadták a szentandrási húsüzemet – 50 új munkahely, évi 3500 tonna alapanyag

Az átadó ünnepség

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is részt vett a Hungarofood békésszentandrási húsüzemének átadási ünnepségén, amelyet szerdán délután tartottak. Az új üzemben évente 3500 tonna húst dolgoznak majd fel.

A rendezvényen először Dankó Béla, az V. sz. választókerület országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Részletesen szólt azokról a kormányintézkedésekről, amelyek a foglalkoztatást segítik elő. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédében példaértékűnek nevezte a békésszentandrási beruházást.

– Ez a fejlesztés egyszerre bizonyítja a vidék élni akarását és a magyar vállalkozók kreativitását. Miközben a húsipar válságban van, a kis- és középvállalkozások képesek a megújulás útját megmutatni – hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter.

Erdős Norbert kormánymegbízott szintén méltatta a beruházás fontosságát.

A Hungarofood húsfeldolgozó üzem felépítése Gyekiczki János nevéhez fűződik, ő a cég egyedüli tulajdonosa. A vállalkozó kérdésünkre elmondta: a beruházás összértéke 1,3 milliárd forint, amelyhez jelentős hazai és uniós pályázati támogatást nyert, de önerőre, hitelre is szükség volt. A beruházás három ütemben valósul meg, a most átadott rész (amelyben már egyébként májusban megkezdődött a próbaüzem), az első ütem. Jelenleg 50 embernek adnak munkát. A második ütem építkezése is megkezdődött már, ott januárban indul a termelés. A harmadik ütem pedig tervek szerint jövő nyárra fejeződik be, amikor is összességében már 130-150 ember dolgozhat majd a húsfeldolgozóban.

– Üzemünkben vágás nincs, hazai termelésből származó sertés-, marha- és baromfihúst dolgozunk fel. Mintegy 20-25 féle, prémium kategóriás készterméket gyártunk – mondta Gyekinczki János. Hozzátette: termékeik döntő részét exportra szállítják, elsősorban a Kelet-európai régióba, de partnereik között van Franciaország, Izland és Németország is.

Vélemény, hozzászólás?

Új lelátóról szurkolhatnak a csabacsűdi focirajongók

Sportbarátok mérkőznek meg egymással Szarvason