in ,

Lerepül a hülye fejetek, bazmeg!

Lerepül a hülye fejetek

“Hartay Csaba első regénye kőkemény életrajz a ’90-es évek Magyarországáról, gimis bulikról és haverokról. A nyelvében sem szépelgő sztori végül a 2000-es EFOTT-on zárul egy kimerítő éjszakával, ahol megszületik a Részegek Hadserege. Vadító és vidító könyv, semmi nem maradt ki belőle, amitől egy kamasz ma is fejest ugrik az életbe – talán egy dolog, a suli imádata”— írja Podmaniczky Szilárd Hartay Csaba első regényéről, ami a tervek szerint szeptember közepén jelenik meg.

Kérdésünkre HáCsé a következőket mondta a könyvéről:

— 2009-ben kezdtem el írni, önéletrajzi elemek, valós személyek szerepelnek benne. A helyszínek: Szarvas, Szeghalom, Pécs. Nagy hangsúlyt fektettem a párbeszédekre. A nyelvezete nyers, leegyszerűsített, szabad, szókimondó, mivel bulizásról, bandázásról, tizen- huszonévesek mindennapjairól szól. Nem lenne hiteles, ha a “bazmeg” helyett a “kutya rúgja meg” szerepelne. Direkt úgy fogalmaztam, pont annyi árnyalattal, festéssel, ahogy ez egy ilyen miliőben elhangzik, elhangzott. Minden “művészkedést” félretettem az írás közben. Az marad a versekre. A regény címe is valós szöveg, az egyik szereplőm mondja, amikor réz tollbetétből bombát gyárt a lakótelepen. A történetek laza szövésűek, mindenki által átélhetőek, aki volt fiatal, és nem éppen eminensként volt jelen az iskolában.

— A könyv előrendelhető. Az előrendeléseken múlik, hogy mikor mehet a nyomdába. Rendeld meg a könyvet 500 forinttal olcsóbban most!— ajánlja könyvét Hartay Csaba. A könyv bolti ára 2490 Ft. Előrendeléssel, budapesti, szarvasi és békéscsabai könyvbemutatókon, illetve levélben a vele való egyeztetéssel történő személyes átvétellel: 2000 Ft. Postai kézbesítéssel: 2425 Ft. Előrendeléseket a hartaycs@szarvasnet.hu címre várja, válaszlevélben megy a számlaszám, ahová lehet utalni a kért példány(ok) árát. A kötet megjelenése előreláthatólag szeptember második fele. A történések addig is szemmel tarthatók a könyv Facebookján, https://www.facebook.com/hartayregeny

A könyv fülszövegeit Kiss lászló író, Benedek Szabolcs író és Nagy Péter színész írta. Nagy Pétert ismerhetjük már Csaba korábbi könyvbemutatójáról.

“Shado és csapata. Lakótelep, holtág, kollégium – bandázás a gyermekkori tájban. Ha tényleg van olyan, akkor nemzedéki regény. Durr, egy pofon.” (Kiss László író, szerkesztő)

“Miközben én létfilozófiai depressziótól sújtva Kafkát olvastam, Doors-ot hallgattam és Dallas-t bámultam, a Nyúlzugban ezer fokon izzott az élet. Húsz év távlatából különösen irigylem.” (Benedek Szabolcs író)

“Semmi különös. A srác a szomszédból fogta a havat, lefagyasztott pár hógolyót, aztán nyáron előveszi és arcunkba vágja a mirelit múltat, úgy, hogy tényleg lerepül a hülye fejünk. Nekem betalált.” (Nagy Péter színész)

Egy kis ízelítő a regényből:

Három óra. Shado anyukája megkérdi, mi van a leckével.

– Semmi – vágja rá Shado. Már péntek este kész voltam. Hétfőn két tesi van, egy rajz, meg nyelvtan, töri és matek. Matekból nem volt semmi, nyelvtanból tudom, a törit meg most olvastam.

– Hittan, torna, rajz, persze, ne kábítsd anyádat, mert kikérdezlek – hördül fel Shado faterja a tévé mellől.

– Ne olvasd, tanuld meg. Az én osztályfőnököm mindig azt mondogatta, hogy nem tanulni kell, tudni kell. Tudjad, kisfiam, az a lényeg. Tudod, apád rohadt ideges lesz, ha beszedsz megint valami karót. Én nem fogok sírva hazajönni a szülőiről, apádat fogom küldeni. És akkor kapsz. Tanulj, abból bajod nem lehet – próbál hatni Shadóra az anyukája.

– Jól van, tanulok én, mint állat, de nem olyan egyszerű, rohadt szemetek mostanában a tanárok, én nem is tudom, ez tökre más, mint az általános.

– Igen, itt tanulni kell, nincs pátyolgatás, mikor tanulod meg végre? Jól van, végül is hétvége van. Készülsz valahova? – kérdi Shadó anyukája suttogva.

– Janival megyünk kicsit billiárdozni, tudsz adni egy százast?

– Tudok, de csitt, apád meg ne lássa.

 

Négy óra, Shado percre pontosan ott áll Janiék kapujában.

– Igen, tessék. Hálló, ki az?

– Őőő, Csókolom, jó napot, Salamon Attila vagyok.

– Janííí, Janííí, téged keresnek. Nyomom a gombot, bejöhetsz.

Shado belép a házba, ahol Jani apukája fogadja:

– Szervusz, menj föl nyugodtan, Jani öltözik.

Shado feloson a kőlépcsőn, majd bekukkant Jani szobájába.

– Heló, mi van, nem vagy még kész?

– Cső Jambi, de, mindjárt. Ezt nézd. CD lejátszó. Vannak lemezeim is.

– Ne hívjál már Jambinak, mi a faszom az a Jambi? Vagy inkább ki? A többiek Shadónak hívnak, csak te jössz örökké ezzel a Jambival. Aha, CD, de kemény. És ezen a kis fényes lemezen van a zene? Beszarok. Én maradok a kazettánál, azt lehet tekergetni. Toto? Honnan veszitek Gyurival ezeket a hülye együtteseket? Hallgassál EMF-et, KLF-et, vagy De La Soult, Beastie Boyst, az a menő.

– Lehet, hogy az a menő, de ez igényes. Gyuri bátyja mutatta, tényleg profi. Jani betesz egy Toto lemezt, rátolja a hangerőt.

– Aha, ismerem, ez ilyen illedelmes zene. Senki sem fog megsértődni, ha ilyen szól valahol. Na, haladjunk.

– Mennyi pénzt sikerült hoznod? – kérdi Jani.

– Párszáz. Elég lesz. A második húszasból kiürítem a gépet, baszkikám!

– Akkor minek hoztál annyit? – ugratja nevetve Shadót.

Vélemény, hozzászólás?

3:2-re nyert a Csabacsűd, a tankönyvosztás viszont elmarad

Szép gólokkal nyert a Hunyadi