in , ,

„Múlt és jövő” – benkás tehetségtábor

Szőnyeget szőnek a benkások

Szünidei tehetséggondozás? Tényleg erre vágynak a gyerekek a nyári szünet utolsó napjaiban? Vajon felkelthető az érdeklődésük a biogáz, a duzzasztómű vagy a szőnyegszövés iránt? S ők maguk „felkelthetők”?

Igen, legalábbis a benkás diákok húszfős csapata biztosan, hiszen éppen csak kipihenték a tűzijáték fáradalmait, a másnap reggel már az iskola falai között találta őket. A rövid programismertetés után két szarvasi nevezetességgel ismertettük meg diákjainkat. A Szárazmalomban Lizon János, a Szlovák Tájházban pedig már korábbi projektjeinkben is segítséget nyújtó Urbancsokné Pljesovszki Ildikó kalauzolt bennünket. A magával ragadó előadásokon rengeteg hasznos információval gazdagodtunk, melyről a délutáni könyvtári foglalkozáson- Harencsárné Liska Mária vezetésével- adtunk számot.

Másnap kerékpárral indultunk a Szarvasi Biogázüzembe, ahol Benyó András nemcsak szakszerűen, hanem a gyerekek számára érthető nyelven vezetett végig minket Magyarország legnagyobb ipari egységén, mely állattartó telepek szerves trágyáját, valamint az élelmiszergyártás rothadó hulladékát hasznosítja. A szagokat hamar megszoktuk, a szemfülesebb diákok pedig, hogy megörvendeztessék virágokat kedvelő szüleiket, némi bezacskózott „végterméket”is hazavihettek. A nap zárásaként az iskola informatika termében prezentációt készítettünk az üzemlátogatásról.

A harmadik napon ellátogattunk Öcsödre, ahol a Békésszentandrási Szőnyegszövőhöz tartozó asszonyai a Parlament egyik leendő szőnyegét készítik. Nem ez az első híres helyre kerülő kézműves termékük, hiszen a Sándor Palotát már díszíti egy munkájuk. A szövőnők óriási tapasztalattal rendelkeznek, közülük néhányan már 59 éve készítik a szebbnél szebb szőnyegeket! Persze mi sem voltunk restek, azonnal segítettünk, hogy hamarabb elkészüljön a munka, a márciusi határidőt tartani kell.

Szombaton újra a kerékpáré volt a főszerep, hiszen a hétvégi program keretében a Békésszentandrási Duzzasztó és Hajózsilipet néztük meg mindkét oldalról. A duzzasztómű nem csupán vízügyi építmény, hanem turisztikai látványosság is, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a megtekintett zsilipelés élménye. Ilyet még egyik tanítványunk sem látott!

A pályázatnak köszönhetően a gyerekek minden programon ingyenesen vehettek részt, sőt étkezésüket is biztosította a MATEHETSZ, melyről a Vadászkürt Vendéglő gondoskodott. Köszönjük az iskola és a szülők segítségét, de leginkább a gyerekek érdeklődését, jókedvét, mellyel ráhangolódhattunk az új tanévre!

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka, Révész Éva pedagógusok

Podani Milán dobogós helyen végzett Kunmadarason

Ó, azok a Vajda Páter utcai fák!