in , ,

Dombvári Bence ezren és ötszázon is döntős a világbajnokságon

Dombvári Bence / MTI

A németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokság csütörtöki programjának valamennyi magyar résztvevője bejutott a szombati döntőbe. Az érintettek között volt a Szarvason nevelkedett Dombvári Bence is, aki az ezres számban elő- és középfutamából is a második legjobb idővel lett finalista.

A nyitónapon vízre szállt kilenc hajó közül négynek volt lehetősége arra, hogy egy jó első pályával megspórolja magának a délutáni középfutamot, s a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren élt is az eséllyel.

Ha az első három közé kerül, az 1000 méteres kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) is egyből a fináléba került volna, de ez az egység végül csupán negyedik lett. Korábban a kajakos Medveczky Erikának lett volna még lehetősége egy első hellyel továbbjutni 1000 m-en, de ő másodikként futott be.

A többi számban nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Ezer méteren a címvédőként induló Vajda Attila (C–1) és az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K–2) egyformán futamgyőzelemmel, a kajakos Dombvári Bence egy második hellyel, míg 500-on a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros első, az ötkarikás címvédő Kozák Danuta (K–1) pedig második hellyel mutatkozott be, s lépett tovább. A tavaly megszerzett olimpiai bajnoki címe után pályafutása első vb-aranyára hajtó sportolónő a délutáni középfutamban esélyeshez méltóan mindenkit maga mögé utasítva került a fináléba.

Dinamikus evezés után ugyancsak első lett a kenu egyesek 1000 méteres versenyében címvédőként induló Vajda Attila, valamint ugyanezen a távon a friss Eb-bronzérmes kajakos Medveczky Erika, míg a szintén kajakos Dombvári Bence másodikként ért célba középfutamában és készülhet a pénteki ötszázas penzumra.

A párosoknál a londoni ötkarikás bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó a délelőtti futamgyőzelem után ezúttal – a végén kiengedve – harmadik lett a németek és a szlovákok mögött 1000 méteren, míg fél kilométeren a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros hét századmásodperccel kikapott ugyan a lengyelektől, de másodikként is magabiztosan lépett tovább a döntőbe.

Zárásként az 1000 méteres kenunégyes szállt vízre magyar részről, s az előfutamban elért negyedik helyet követően ezúttal megnyerte versenyét, ez pedig számára is finálés folytatást eredményezett.

Szűkebb pátriánkból pénteken az 500 egyesben Dombvári Bencéért, 200-on pedig Tótka Sándorért szoríthatunk.

A további program. Péntek, 9.00: 500 és 1000 m-es előfutamok; 14.15: 500 és 1000 m-es középfutamok; 16.30: 200 m-es előfutamok (Tótka Sándor). Szombat, 10.00 és 13.00: 200 m-es középfutamok; 15.25: 500 és 1000 m-es (Dombvári Bence) döntők. Vasárnap, 9.00: 500 m-es döntők; 11.00: 200 m-es döntők ; 14.30: 500 és 1000 m-es döntők; 17.00: váltó döntők.

Frissítés:

A férfi kajak egyesek 500 méteres előfutamaival kezdődött a nap a duisburgi világbajnokságon. Dombvári Bence a negyedik előfutamban volt érdekelt, melyet meg is nyert, és összesítésben a nyolcadik legjobb idővel (1:40.884) jutott a középdöntőbe.

Lódi Renáta (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Új lendületet kaphatnak a HAKI indonéz kapcsolatai

Bent kell-e lenni 16 óráig az iskolában?