in ,

Új lendületet kaphatnak a HAKI indonéz kapcsolatai

Maruli Tua Sagala, Nagy Attila, dr. Jeney Zsigmond és dr. Váradi László

A Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe látogatott Maruli Tua Sagala Indonézia nagykövete, ahol az intézet elmúlt bő két évtizedének minden vezetője jelen volt a fogadásán. A jelenleg megbízott Nagy Attila mellett dr. Jeney Zsigmond és dr. Váradi László korábbi főigazgató fogadta a delegációt. A HAKI és az indonéz kormány között 2004-ben, még dr. Váradi László ideje alatt kezdődött egy együttműködés, ami mára új lendületet nyert. A HAKI részéről jelenleg is ő ápolja a távol-keleti, így az indonéz kapcsolatokat is. Dr. Váradi László a következőket mondta el a látogatás okáról és a perspektíváról:

— Maruli Tua Sagala nagykövet nem először járt a Halászati és Öntözési Kutatóintézetben, ami önmagában is jelzi az intézet indonéz kapcsolatainak hagyományait. A nagykövet úr látogatásának célja az volt, hogy egyeztessen a halászat és az akvakultúra területén meglévő együttműködés jövőbeni lehetőségeiről. Az indonéz Tengerügyi és Halászati Minisztérium és a HAKI között 2004-ben jött létre egy együttműködési megállapodás. Az abban foglaltak ma is aktuálisak, de vannak olyan új témák és lehetőségek, amelyek a korábbi megállapodás megújítását teszik szükségessé. A HAKI egy tervezetet fog készíteni az új megállapodás szövegére vonatkozóan, amit az októberben Budapesten megrendezendő vízügyi csúcstalálkozó idején írhatna alá az indonéz és a magyar fél. Az esemény fontosságát jelzi, hogy a találkozóra Indonéziából két miniszter is Magyarországra látogat.

A két ország közötti halászati együttműködés főbb területei a következők: betegségnek ellenálló pontyfajták előállítása, illetve pontynevelési technológiák fejlesztése; környezetbarát és víztakarékos haltermelő rendszerek alkalmazása az akvakultúrában; intenzív haltermelés fejlesztése a magyarországi afrikai harcsatermelés eredményeire és tapasztalataira alapozva; az akvakultúra adta lehetőségek kihasználása a vidékfejlesztésben különös tekintettel a multi-funkcionális akvakultúrára, illetve a haltermelés és a turisztikai szolgáltatások összekapcsolására.

Vélemény, hozzászólás?

2013 – a felfordulás éve

Dombvári Bence ezren és ötszázon is döntős a világbajnokságon