in ,

Bezárják a Turul Mozit?

A mozi gépháza

Az utóbbi hetekben a városban elterjedt a hír, hogy bezárják a Turul Mozit. Décsei Mónikától, a Cervinus Teátrum rendezvényház-vezetőjétől kértünk választ arra, valós-e ez az információ. Kiderült: ha nem sikerül sürgősen áttérni a digitális technikára, akkor valóban kétségessé válhat a mozi jövője.

– Sokakat megriasztott az, hogy szeptemberben eltűntek a plakátjaink és az első vetítés is csak a hónap végén (szeptember 26-án) lesz. Ennek egyik oka, hogy a Holle anyó (a Cervinus Teátrum és a Jókai Színház közös, készülő produkciója) és egy táncműsor próbái miatt a színpad nagyon sokszor foglalt. Tény azonban, hogy nagy gondok vannak, s ha technikailag nem sikerül sürgősen megújítani a mozit, akkor kétségessé válik a jövője – mondta Décsei Mónika. Hozzátette: a fő probléma az idén január óta élesen jelentkező kópiahiány.

– Majdnem teljesen megszűnt a 35 milliméteres filmek forgalmazása. Mi ezt projektoros vetítésekkel próbáltuk pótolni. Ennek azonban két hátránya is van. Egyik, hogy így a film kevésbé élvezhető, mivel jóval kisebb (körülbelül a mozivászon fele) a kép, a másik pedig, hogy a projektoros vetítésekhez szükséges blu ray lemezekből is silány a választék, olyan filmeket forgalmaznak, amelyekre nincs érdeklődés – sorolta a gondokat a rendezvényház vezetője.

Décsei Mónika szerint az egyedüli kiutat a digitális technika megvásárlása jelentené. Az új filmeket ugyanis ma már csak digitális hordozóanyagon forgalmazzák. Azokban a mozikban, ahol megvásárolták az új technikát (például Tapolcán és Berettyóujfalun), rövid időn belül ugrásszerűen megnőtt a nézőszám.

– Több mint tízmillió forintos beruházásról van szó, a digitális filmek vetítéséhez szükséges szervert és projektort kellene beszerezni. Ehhez pályázaton lehet forrást nyerni, s ígéretünk van az önkormányzattól arra, hogy szeptember 30-ig be is nyújtják ezt a pályázatot. A szerveren és a projektoron kívül minden egyéb – például a kiváló hangtechnika – adott az épületben. Az új technika megvásárlásával lehetővé válna, hogy az elsők között levetítsük a premier filmeket. Biztos vagyok abban, hogy ugyanúgy, mint más településeken, ahol már bevezették a digitális technikát, nálunk is jelentősen megnövekedne a nézőszám. Minőségi szórakozást jelentene a megújult mozi, s ezzel véleményem szerint a fiatalok helyben tartásához is hozzájárulhatnánk – fogalmazott Décsei Mónika.

Amennyiben az önkormányzat által benyújtandó pályázat nyer, úgy még az idén megvásárolhatják az új berendezéseket. Addig pedig a szerény filmkínálat ellenére is arra törekednek, hogy a nézők ne szokjanak le teljesen a moziról. Décsei Mónika elmondta: az elkövetkező időszakban alkalomszerű vetítések lesznek, legközelebb például szeptember 26-27-én.

Ami a mozi látogatottságát illeti, a számok azt mutatják, hogy az utóbbi években, egészen idén januárig nőtt a nézőszám. Ezt jórészt tematikus előadásokkal, matinékkal sikerült elérni. Míg 2009-ben mindössze 3915-en váltottak mozijegyet, addig 2011-ben már 5542-en, 2012-ben pedig 5840-en. Ekkor azonban elfogytak a forgalomban lévő 35 milliméteres celluloid filmek, az újakat már csak digitális adathordozón forgalmazzák, ezt pedig a szarvasi mozi nem tudja levetíteni. Az egyetlen megoldás tehát a képben és hangban egyaránt magasabb minőségre képes új, digitális technika megvásárlása.

Vélemény, hozzászólás?

Hétvégi focieredmények

Lehet elég korán kezdeni!