in ,

Veszélyes csomópontok: mindenki figyeljen!

Paliskáné dr. Udvarhelyi Judit és Klimaj Attila

A mobilitási hét keretében közlekedésbiztonsági fórumot tartottak szerdán délelőtt a szarvasi városházán. A fórumon egyebek mellett szó esett azokról a veszélyes csomópontokról, ahol a közlekedés minden résztvevőjének fokozottan óvatosnak kell lennie azért, hogy senki ne szenvedjen balesetet.

A rendezvényen a polgármesteri hivatal illetékesei mellett a Komép Kft., a rendőrség és a polgárőrség képviseltette magát. Több önkormányzati képviselő is eljött.

Klimaj Attila, a polgármesteri hivatal útügyi referense elmondta: több lakossági jelzés is érkezett arról, hogy néhány útkereszteződésben a fák takarják a kilátást.

– Az ingatlanok előtti növények gondozása (nyírás, metszés) a tulajdonosok feladata. Amennyiben ezt valamilyen okból nem tudják elvégezni, kérjük jelezzék a közterület-felügyelőnek – mondta Klimaj Attila. Hozzátette: több helyen a háztulajdonosok kövek, gumiabroncsok, szikladarabok kihelyezésével próbálják megakadályozni, hogy az autósok a gyepre hajtsanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy tilos és balesetveszélyes az ilyen tárgyak kihelyezése, s az ebből eredő károkat annak kell állnia, aki kirakta a közterületre a közlekedést akadályozó tárgyakat.

Tusjak Tamás, a szarvasi polgárőrség vezetője hangsúlyozta: a közterület nem arra szolgál, hogy ott gazdasági tevékenységet folytassanak (például gyümölcstermesztés) az ingatlantulajdonosok. Sok helyen a gyalogosok csak lehajolva tudnak közlekedni a járda fölé hajló gyümölcsfák miatt.

Sok szó esett a városban található veszélyes útkereszteződésekről. Ezek sorában említették az Orosházára vezető út és a Bohnyat-dűlő kereszteződését, valamint a Vasút és a Béke utcai kereszteződést. Utóbbival kapcsolatban Klimaj Attila elmondta: a közlekedési hatóság nem javasolta itt zebra létesítését. A szabályok betartásával a balesetek elkerülhetők. Szintén fokozott figyelmet kérnek a közlekedőktől a Kazinczy és a Jókai utca kereszteződésében, tekintve, hogy itt kerékpárút is van. A közelmúltban itt egy újabb Stop-tábla kihelyezésével tették biztonságosabbá a közlekedést, a Komép pedig lemetszette a kilátást akadályozó faágakat.

Gombár Györgyné önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szentesi úti lakóparkból (ahol nagyon sok gyermek is lakik), rendkívül nehéz átjutni a nagy forgalmú Szentesi út túloldalára. Kérte a polgármesteri hivatal illetékeseit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a közútkezelő létesítsen itt zebrát. Klimaj Attila ígéretet tett arra, hogy a kéréssel megkeresik a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt.-t.

Földesi Zoltán önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, hogy időben fel kell hívni a lakosság figyelmét a városrehabilitációs munkák befejezése utáni forgalmi rend változásokra. (A Kossuth utcának a Deák Ferenc és a Vajda Péter utca közötti szakasza például egyirányú lesz). Szóvá tette azt is, hogy az Ezüstszőlőbe vezető kerékpárút mentén, valamint a Juhász Gyula utcában nem üzemelték be a megépített közvilágítást.

A rendőrség képviseletében jelen lévő Pljesovszki György őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolókban nem mindenütt látszanak az útburkolati jelek. Javasolta, hogy ezeket a parkolókat táblával is jelöljék meg.

Vélemény, hozzászólás?

Terítéken a szentandrási „Don-kanyar”

Kiment a divatból a köszönés, avagy ma van az udvariatlanság világnapja