in ,

Az újratelepítőkre emlékeztek Békésszentandráson

Hévízi Róbert

Békésszentandrás újratelepítésének 294. évfordulójára emlékeztek vasárnap délután a református templom melletti téren.

A rendezvény szónoka Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke volt. Beszédében egészen az 1300-as évek elejéig nyúlt vissza, abból a korból származnak ugyanis a Szentandrásra vonatkozó első írásos emlékek. A török időket ez a vidék is megsínylette, az 1690-es évek végére az egykor virágzó település teljesen elnéptelenedett.

Hévízi Róbert az 1719-es újratelepítésről szólva elmondta: jórészt azok a reformátusok jöttek ide vissza, akik a török időkben északra menekültek. Ugyanebben az időszakban a Tisza felső vidékéről katolikusok, a Felvidékről pedig evangélikus tótok érkeztek.

– Az újratelepítés üzenete a mai ember számára az, hogy szeressük azt a földet, ahová születtünk. Itt van dolgunk, itt kell azokat a feladatokat végrehajtanunk, amiket ránk bízott az ég – hangsúlyozta a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke. Hozzátette: arra kell törekednünk, hogy olyan települést hagyjunk utódainkra, amelyben ők is boldogan élhetnek.

A megemlékezés résztvevőit dr. Dobos Ágoston református lelkész hívta közös imádságra. A rendezvény végén a Békésszentandráson vendégeskedő kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar valamint a Békésszentandrási Dalkör előadásában felcsendült a Honfoglalás című dal (Demjén Ferenc).

Vélemény, hozzászólás?

24. alkalommal találkoztunk…

Csabacsűd is felajánlott egy marék földet az engesztelő kápolna megépítéséhez