in , ,

Ősszel is „belesimulva a világ összhangjába”

Gyakorlódok az erdei oviban

Szeptember 16-20. között újra a Lauder Camping vendége lehetett a Gyakorlóóvoda vidám gyerekserege, és az őket kísérő vállalkozó kedvű pedagógusok, dajkák. Intézményünk sok éves hagyománya immár, hogy csoportjaink erdei tábor keretében töltenek itt egy élménypedagógiai elemekre épülő őszi hetet. Az idén négy csoporttal érkeztünk: a Cseresznye csoportosok először látogattak ide, az Alma, a Panda és a Szamóca gyermekei már gyakorlott táborozók. A természet vendégeiként viselkedünk, alakítjuk a szokásokat, vezetjük az aktuális témahét változatos tevékenységeit.

Az őszi táborok egyik színfoltja, hogy ilyenkor lehetőséget kínálunk hallgatóinknak arra, hogy betekintsenek különleges zöld világunkba, a terepi tapasztalatszerzés kulisszatitkaiba. Együtt keressük a minta értékű pedagógiai megoldások titkait, apró részleteket, amelyek nyomán az óvodapedagógus hiteles a gyermekek szemében. Hallgatóink láthatták az irodalmi művek feldolgozása során, hogy a gyermek interaktív formában részese a természetről szóló mesének, és az illusztráció is a környezet adta lehetőségekhez igazodik. A mozgásfejlesztés ugyancsak egyedi lehetőségeket kínál, a tereptárgyak, valamint a gyűjtött kincsek segítségével a klasszikus mozgáselemek jól variálhatók. Természetesen a hét elmaradhatatlan részei a jól előkészített túrák, kirándulások a gyermekek optimális terhelésének figyelembe vételével. Tapasztalataink szerint a közösségben zajló folyamatok is felerősödnek ilyenkor, gyermekeink kapcsolatrendszerének alakulását támogatjuk az önismereti játékok ide illő típusaival.

Bár az ősz zordabbik arcát is megmutatta nekünk a héten, remek hangulatban teltek a napok. Gyermekeink és hallgatóink is gazdagabbak lettek, árnyaltabban látják a természet értékeit, örök törvényeit:

„Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és meleggel: soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhangjába… Csak azok botlanak meg az életben, akik valahogyan belülről süketek a világ hangjai iránt.”

Márai Sándor gondolatával köszönöm meg a szülői közösségek táborunkhoz nyújtott támogatását, és kollégáim szervező munkáját.

Podani Mihályné

Kitűnő sportolók, kitűnő tanulók, kitűnő csapat: karate!

A pápa versét olvasta fel a jobbikos képviselő