in , , ,

Szárnyra kaphat a pulykaágazat

Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója

Az utóbbi egy-másfél esztendő rendkívül nehéz időszak volt a hazai baromfiágazat számára. Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Pulykaszövetség elnöke úgy látja, végre pozitív folyamatok indultak el, melyek reményt adnak az optimizmusra.

– Az elmúlt egy év során jelentősen visszaesett Magyarországon a pulykatermelés. Milyen mértékű a csökkenés és melyek ennek a legfőbb okai?

– A visszaesést jól mutatja, hogy míg 2012-ben 108 ezer tonna pulykát termeltek az országban, addig idén már csak mintegy 80 ezer tonnára lehet számítani. Az egyik legnagyobb piaci szereplő, a Sága például abbahagyta a pulykatermelést, ma már csak feldolgozással foglalkozik. Három másik cég pedig tönkrement. Az elsődleges ok abban keresendő, hogy tavaly rendkívüli mértékben megnőttek a takarmányárak, s ezt nem tudtuk a termékek árában érvényesíteni.

– A Baromfi Terméktanács Elnöksége, melynek Ön is tagja, már régóta javasolja az áfacsökkentést, amely megoldást jelenthetne a problémára. Van arra esély, hogy a döntéshozók végre lépnek ebben a kérdésben?

– Úgy tűnik, igen. Kormánykörökből már elhangzott, hogy tervek szerint januártól a mostani 27 százalékról 10 százalékra csökkentik az élelmiszerágazat áfáját. Ez nagyban segítené az ágazat szereplőinek talpon maradását, s egyben a fekete gazdaság visszaszorítására is esélyt jelentene.

– Az említett 80 ezer tonnányi pulykatermelésből mennyi a Gallicoop Zrt. részesedése?

– Mintegy 35 ezer tonnányi, ami 2 ezer tonnával kevesebb a tavalyinál. Bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi hónapokban (május óta) folyamatos javulás tapasztalható az exportpiacon, ezen belül is elsősorban Nyugat-Európában. Magasabb áron és többet vásárolnak tőlünk. Jelen pillanatban keresleti piac van, így reményeink szerint a Gallicoop Zrt. jó közepes évet zárhat majd.

– Mi a helyzet a keleti piacon illetve a hazai értékesítésben?

– Romániában szépen erősödnek a pozícióink, de a horvát, a szlovák és a cseh piac is jó. Oroszországban kicsit nehezebb a dolgunk, ami pedig Kínát illeti, itt még bizonyos államközi megállapodások hiánya akadályozza az élelmiszerexportot. A hazai értékesítésben egyelőre csak stagnálásról beszélhetünk, fellendülésről nem.

– A nyugati exportpiac pozitív tendenciái és a várható áfacsökkentés tehát bizakodásra adhat okot. Terveznek-e jelentősebb fejlesztéseket az elkövetkező időszakban?

– Igen, jövőre szeretnénk egy új hűtőházat építeni. Ez egy 300 millió forintos fejlesztés lesz. Tavaly a 32 milliárdos árbevétel mellett mindössze 100 milliós nyereséget tudtunk elérni. Idén ennél jelentősen jobb eredményre számítunk, ami alapot szolgáltathat a jövőbeni fejlesztésekhez is.

Vélemény, hozzászólás?

48-ra emlékeztek a szarvasiak

Körös parti csata – első felvonás – első győzelem!