in , ,

Irodalom és zene a Várnagy családdal

A Várnagy család

Péntek este a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében a Várnagy család tartott, immár hagyományos irodalmi zenés estet. Szarvason az ilyen jellegű estek még a Panoráma kávézóban kezdődtek „Kávéházi esték” címmel, és itt a múzeumban is több éve van, Simkó-Várnagy Judit elmondta ez az ötödik ilyen jellegű este a múzeumban.

Péntek este Judit Karinthy Frigyes, Nagy Lajos, Rejtő Jenő és Romhányi József műveiből válogatott. Cettner Vera, Várnagy Mihály és Simkó-Várnagy Mihály pedig Fritz Kreisler, Dimitrij Sosztakovics, Mikhail Glinka és Franz Schubert műveiből játszott a közönségnek mesterfokon.

A Várnagy család koncertjeire mindig megtelik a terem azért, mert mindegyikük professzionálisan műveli a zenét. A család minden tagját átitatja a zene szeretete és ezt adják át a közönségnek. Amikor játszanak, azt egész lényükkel teszik. Egyszerűen lebilincselő. Mindhárman egyénileg is nagyon sikeresek a maguk választotta úton, de hárman együtt csodákra képesek a zene területén. Mindhármuk technikai tudása, a hangszerek mestereivé teszi a három művészt. Nagyon jó hallgatni, nézni játékukat.

Simkó-Várnagy Judit irodalmi összeállítása, – ahogy a felsorolt nevekből is kiderül – vidám percekkel ajándékozta meg a közönséget. Nem csak a művekből adott elő részleteket, de megismerhettük az írók életét is. Így azért a vidámság mellett voltak szomorú pillanatok is, amikor Rejtő Jenő életének utolsó szakaszáról mesélt. De ennek ellenére az este a vidámság, a szeretett jegyében telt el. Elhangzott Karithy Frigyes „Reggel hétkor” című írása a „Tanár úr, kérem” -ből. Nagy Lajos „Képtelen természet” című művéből, „A sas”, „A gólya”, „A ponty” című írások. Rejtő Jenőtől többek között „A szőke ciklon” – ból és az „Az előretolt helyőrségből” (ha jól emlékszem) olvasott fel Judit. Romhányival zárta az irodalmi kalandozásokat. Romhányitól többek között „A róka és holló” című variációkat, a „Kecskére káposztát” című írást adta elő. (A felsorolás nem teljes.)

A család összetartozása, egymásra figyelése csodálatos példája a szeretet erejének, hiszen minden embernek nagyon fontos a családi háttér. Mindannyian elfoglaltak mégis mindig van idő arra, hogy összehozzanak egy családi estet a szarvasi közönség számára. A szeretett sugározzák a közönség felé, ezért minden alkalommal, amikor Szarvason játszanak, a nyugalom szigetévé varázsolják a Múzeum dísztermét. Péntek este a megszokott négyes mellett bemutatkozott Judit kisfia Ádám is, aki Romhányit olvasott, tisztán, érthetően. Méltó partnere lesz édesanyjának az irodalmi művek prezentálásában.

Az alábbi kis rím is elhangzott péntek este:

Romhányi József Diz-őz suta slágere

Nekem már régóta tetszik egy bak,
bármilyen fapofa, fura alak.
Hiába mondják az okosabbak:
a szerelem vak
a szerelem vak.
Tiltanak tőle, az ingerel csak.
ő lesz az apja a gidáimnak !
Bár most egy fúrésszel él ez a bak.
A szerelem vak,
A szerelem vak.
Ha a sete-suta sztori
bosszant valakit,
hallgassa a kolostori
láma dalait.
Értelmeket a slágerekben úgyan ki keres !
Ha a szerző bakot lő, épp attól sikeres.

Városrehabilitáció: aktuális munkálatok, útlezárások

Kézzel és lélekkel készült a töltött káposzta