in , ,

„Gyakorlat teszi a mestert” – székelyes tanulók szakmai gyakorlata Finnországban

Iskolánk, a Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola már negyedik alkalommal pályázott és nyert a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci Mobilitás programjára. Idén 8 vendéglős, szakács és fodrász tanulónk utazhatott Finnországba, Mänttä városába, hogy 3 hetes szakmai gyakorlaton vegyenek részt a város szakképző iskolájában. Kiutazás előtt a diákok angol nyelvből, szakmai és kulturális ismeretekből és szakmai gyakorlatból felkészítő órákon vettek részt.

A székelyes diákok kísérőtanárral utaztak ki Finnországba, aki egy hetet töltött velük, figyelemmel kísérte a tanulók szakmai munkáját és segítette a tanulók beilleszkedését a külföldi iskola és a gyakorlati helyek életébe. Fodrász tanulóink az iskola jól felszerelt, modern, tanműhelyében töltötték szakmai gyakorlatukat, vendéglátós tanulóink pedig a város színvonalas éttermeiben, szállodáiban ismerkedhettek a finn ételekkel, italokkal, illetve azok elkészítésével és felszolgálásával.

A finn és a magyar konyhaművészet összehasonlítására a közös ünnepi vacsorán kitűnő lehetőség nyílt. Számos finn ételspecialitást kóstolhattak meg: rénszarvassültet, füstölt és sült lazacot és Lappföldről származó gyümölcsökből készült ízletes süteményeket. A magyar tanulók pedig ízelítőt adtak a Finnországban is híres magyar konyha ételeiből: harcsapaprikást készítettek túrós csuszával, desszertnek pedig aranygaluskát kínáltak a finn vendégeknek.

A Finnországban töltött három hét alatt a vendéglátók színes kulturális programokat szerveztek diákjainknak. Többek között jártak Keuruuban, Szarvas testvérvárosában, ahol nagy szeretettel fogadták őket a polgármester vezetésével a Finn-Magyar Baráti Társaság tagjai, és többek között megtekinthették a híres fatemplomot is.

A tanulók a következőkben foglalták össze a három hét tapasztalatait:

Nagyon jó volt kint, nagyon jól éreztük magunkat. Szakmailag is nagyon sokat tanultunk (spiráldauerozás, festési technikák, hajhosszabbítás, kontykészítés).

Tanműhelyük hatalmas, korszerű, modern eszközökkel van felszerelve. Új festékmárkákat ismertünk meg, gyönyörű hajszíneket próbálhattunk ki.

Az oktatók nagyon aranyosak, szakmailag jól felkészültek.
Erdei Rebeka – fodrász tanuló

Amikor megérkeztünk a repülőtérre, már mosolyogva várt bennünket a mentorunk, Jenni-Mari. A tanárok és a diákok is nagyon közvetlenek és barátságosak voltak velünk az első naptól kezdve. Mindig segítettek bennünket, bármiben is akadtunk el, mindig támogattak. Mindig jókat nevettünk és minden programra együtt mentünk. Segítettek, hogy hol vásároljunk és mit érdemes megnézni. Nagyon kedvesek, türelmesek, nyugodtak és jó kedélyűek..
Gion Panna – fodrász tanuló

Mindenkinek nagyon tetszett a három hetes Finnországi gyakorlat. Főként a sok együtt töltött idő, és a gyakorlat az iskolában. A sok városnézés, az iskola bemutatása, a különböző tanműhelyek megtekintése. Nagyon szimpatikusak a finn emberek, a tanárok és a diákok, akik mind a három hét alatt segítséget nyújtottak, ha bármi gond vagy kérdés lett volna. Nagyon nehezen váltunk meg tőlük.
Szabó Adrienn – fodrász tanuló

A három hetes Finnországi szakmai gyakorlatban az tetszett a legjobban, hogy most először utazhattam repülőn, kicsit féltem az elején, de csodálatos élmény volt. A hosszú utazás után egy barátságos kis városba, Mänttäbe érkeztünk, ahol kedvesen fogadtak minket. A gyakorlati helyen modern gépekkel, új technológiákkal és a magyar hagyományoktól eltérő ízekkel találkoztam. Nagyon tetszett a pub hangulata, ahol dolgoztam. Megtanultam finn koktélkülönlegességeket és italokat készíteni. Az itt dolgozók kedvesek, szakmailag felkészültek és mindenben szívesen segítettek nekünk.
Sőti Kitti vendéglős tanuló

Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb a három hetes Finnországi szakmai gyakorlat alatt. Többek között megtapasztalhattam a repülés élményét, fejleszthettem angol nyelvtudásom, valamint megismerkedhettem új szokásokkal, ízekkel és ételekkel. Ilyen étel volt például a kapros pácolt lazac és a rénszarvassült. Mégis talán a legjobban az tetszett, hogy a finn emberek nem vendégként, hanem barátként tekintettek ránk megérkezésünk pillanatától. Mindkét gyakorlati helyen (Pub Kestikeidas és Mäntän Klubi Hotel) nagyon segítőkész, empatikus, szakmailag felkészült emberektől tanulhattam meg akár a kevert italok, akár a finn specialitások készítését.
Maczik Zsolt vendéglős tanuló

Nem is tudom, mit lehetne kiemelni ebből a három hétből. Sok tapasztalattal gazdagodtam, új embereket, helyeket ismertem meg és az angol nyelvtudásom is fejlődött. Mégis ami a legjobban tetszett, az az emberek felfogása. Mindent lazábban kezelnek, és ennek a lazaságnak az eredménye nem egy nagy fejetlenség. Egyszerűen odakint minden működik, az emberek nem feszültek és idegesek. Nagyon nehéz szívvel hagytam ott Finnországot, és szívesen visszamennék. Köszönjük az iskolának és tanárainknak, hogy kijuthattunk.
Székely Mihály – szakács tanuló

A finnországi utunk során rengeteg helyre ellátogattunk. Tampere-ben először egy kilátóhoz mentünk, ahonnan az egész várost látni lehetett. Elvittek minket delfináriumba és egy Schwarzkopf bemutatóra is, ami rendkívül színvonalas volt.

A hazautazásunk előtti utolsó két napot Helsinki-ben töltöttük, láttuk a katedrálist és a kikötőt is. Hoki meccset nézhettünk végig, és egy nagyobb szabású vásáron vettünk részt, ahol fodrász, kozmetikai termékeket, ékszereket árultak, valamint bemutatókat is rendeztek.

De nem csak más városokban láttunk érdekességeket hanem Mänttä-ben is, megnéztük például a papírgyártás történetét bemutató múzeumot.
Molnár Veronika – fodrász tanuló

Finnország a nyugalom és a béke szigete. Az emberek nagyon barátságosak és nagyon szeretik a magyar embereket. A finn tájkép az őszi színeiben pompázott, ami elmondhatatlanul gyönyörű volt.

A szakmai gyakorlatokon rengeteg új étellel és konyhatechnológiával ismerkedtem meg, amit itthon is nagyon szívesen fogok alkalmazni. Pultosként is élmény volt dolgozni, mivel sok olyan itallal ismerkedhettem meg amit a finn emberek kedvelnek és fogyasztanak.
Takács Alexandra – szakács tanuló

Kitartó érdeklődés a szenior úszóverseny iránt

Diófát ültettek a Tulipános ház udvarán