in ,

Halloween, Drakula, Segesvár

Drakula szülőháza Segesváron

Az elmúlt egy-két évtizedben az angolszász országokból beszivárgott hozzánk, majd gyökeret is vert Halloween megünneplése, ami vagy kétezer éves múltra tekint vissza. Az eredeti hiedelmek nagyrészt feledésbe merültek, így történhet meg az, hogy manapság inkább a vámpíroké és a rémisztő dolgoké a főszerep. Azon túl, hogy Erdélyben, kevesen tudják, hogy minden vámpírtörténet alapja, a vámpírok vámpírja, Drakula, Segesváron született. Nekünk, magyaroknak, Segesvárról sajnos nem ő jut eszünkbe, hanem az 1848-as forradalom leverése, de most nem erről szeretnénk keseregni, hanem egy erdélyi kirándulás kapcsán a vérszívók őséről pár szót ejteni.

Segesvár, románul Sighisoara, németül Schäßburg egy festőien szép kisváros a Havasalföldön, Maros megyében, valahol Kolozsvár és Brassó között félúton. Már a római időkben is fontos katonai őrhely volt. II. Géza szászokat telepített ide. Később viharos idők jártak errefelé. Tatárok, törökök, székely felkelések, kurucok jöttek, mentek, romboltak. Míg 1910-ben a szászok aránya 50% volt, a másik ötvenen a románok és a magyarok közel fele-fele arányban osztoztak, mára a magukat szásznak vallók alig 3 százaléknyit képviselnek. A magyarok tartják a maguk 20 százalékát az azóta megháromszorozódott lélekszámú településen, ahol ma kb. 35 ezren élnek.

A város csodálatos. Szépséghibája, hogy lepukkant. Szemmel láthatóan nem sokat költ a román kormány a városra és a környékére, amit az is jelez, hogy az egyébként hibátlan román főútvonalak errefelé mintha véget érnének. Ezen a környéken 44-es minőségű utakkal kell számolni, ami román viszonyok között szégyenletesen rossz, bár rajta vannak a szomszédok, hogy javítsanak ezen. Most is aszfaltoznak serényen.

A város dombján a 12. század óta mindig állt valamilyen várféleség. Tetején a vártemplom elég rossz állapotban van. A jegyszedő hölgy elmondta, hogy katolikusként kezdte, de később evangélikus templom lett belőle. Akkor a falakon levő festményeket levakolták, de úgy, hogy bele-belevágtak, hogy a malter jobban kapaszkodjon. Manapság istentiszteleteket már nem, csak koncerteket tartanak benne. A mellette levő temetőben a sírokon szász nevek sorakoznak.

Ebben a csodálatos környezetben született 1431. november 8-án Vlad Dracul, vagy Vlad Tepes. A Wikipédia ezt írja a nevéről: a Drǎculea, Vlad román keresztneve, apja nevéből, a Draculból származtatható. A dracul a modern román nyelvben ördögöt jelent, de Vlad korában sárkányt és démont is jelentett. A Dracul név azonban eredetileg a Sárkány Lovagrendre utalt, a sárkány ugyanis latinul draco. Drakulát öt éves korában a lovagrend tagjává választotta.

Utóneve, a Țepeș vagy Cepes (magyarul karóbahúzó) a legkedveltebb kivégzési módszerével, a karóbahúzással hozható kapcsolatba. Az oszmánok Kazıklı Bey néven ismerték, ami Karóbahúzó Herceget jelent. Vladot több korabeli írásban Draculaként említették meg, mint például az erdélyi szászok feljegyzéseiben és Jan Długosz krónikájában.

25 évesen került Havasalföld trónjára. Különösen kegyetlen uralkodása alatt már a lopásért is karóbahúzás járt, de nyúzatott és csonkíttatott is alkalmanként helyette. Nem volt egy otthonülő típus. Jött-ment, gyilkolgatott hadseregével, miközben minden környező uralkodónál, de még a családtagjainál is kihúzta a gyufát. Kevés barátot szerzett. Halálának körülményeiről több változat is él, de abban mind egyetért, hogy a feje a törököknél kötött ki. Az egyik történet szerint a holttestét Mátyás küldte el a törököknek, akik karóba húzták, hogy ezzel is bizonyítsák hatalmukat az Ördög felett. Erre egyébként minden okuk megvolt, mert egyszer Vlad 35 ezer török katonát húzatott karóba.

Karóbahúzó életére biztos nem a szülőházából eső kilátás nyomta rá a bélyegét, bár akkoriban biztos nem úgy nézett ki a város, mint az 1900-as évek elején, amikor feltehetőleg legszebb arcát mutathatta. A városka központjában -még jelen állapotukban is- gyönyörű házak várják a feltámadást. Drakula szülőháza a várban áll. Ma étterem és kávézó üzemel benne. Előtte egy vámpír hívogatja a vendégeket.

Nagyon hosszú az út Segesvárig, de megéri. Pláne ilyenkor, amikor az erdők színesek, ráadásul Drakula szülővárosában ma, Halloween napján partikat rendeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Ótemető: az utak elkészültek, az őzek maradtak, feljelentést fontolgat az egyházközség

Jobbik-javaslatok a kivándorlás megállítására