in , ,

Éjjel-nappal polgárőr: kitüntették Tusjak Tamást

Tusjak Tamás

Október 23. alkalmából Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrenddel tüntették ki Tusjak Tamást, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnökét. Magyarországon ma ez a polgárőrségen belüli legmagasabb elismerés. Tusjak Tamás több mint húsz éve áldoz rengeteg időt és energiát arra, hogy mások biztonságára vigyázzon.

– Idézzük fel a kezdeteket: hogyan jött létre a szarvasi polgárőrség?

– Ehhez tudni kell, hogy a rendszerváltást követő években országszerte ugrásszerűen megnőtt, megtöbbszöröződött a bűncselekmények száma. Ez váltotta ki az igényt arra, hogy a civil emberek is próbáljanak meg összefogni és tenni valamit a bűnmegelőzésért. Kopácsi Sándor vezetésével 1992-ben megalakult az Országos Polgárőr Szövetség, s hamarosan létrejöttek a helyi szervezetek is. Itt Szarvason 1993. január 14-én alakult meg a bűnmegelőzési egyesület, melynek én is alapítói között voltam. Kezdetben a titkári tisztséget töltöttem be, 1995. óta pedig a szervezet elnöke vagyok.

– Mi indította el annak idején ezen az úton? Miért döntött úgy, hogy az életéből nagyon sok időt és energiát szán a polgárőri feladatokra?

– Az elsődleges motiváció a családom és a tágabb környezetemben élők biztonsága volt. Hozzám hasonlóan több nagycsaládos férfit is ez motivált, amikor beléptek az egyesületbe. Valószínűleg az igazságérzetem is erősebb az átlagosnál, ezért érzek elhivatottságot arra, hogy megelőzzem, megakadályozzam a bűncselekményeket. Jó érzés az is, hogy segíteni tudok másoknak, például az idős, kiszolgáltatott embereknek, vagy a bajbajutottaknak. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni: például kiváltani a gyógyszert valakinek, aki a kora vagy az állapota miatt már nem mer útnak indulni egy nagy hóesésben.

– A családja hogyan viselte, viseli azt, hogy Ön éjszakánként az utcákat rója?

– Elfogadták. Amikor még kicsik voltak a gyerekeim, igyekeztem a lehetőségekhez mérten több időt tölteni velük. Igaz, nyaralni nem jártunk, mert nyáron a sok rendezvény miatt rengeteg a polgárőri feladat. Igazából nálam nem is annyira a járőrözés, mint inkább a szervezői, vezetői feladatok veszik el a sok időt. S emellett természetesen pénzkereső foglalkozásomban, biztosítási üzletkötőként is dolgoznom kell. A megyei polgárőr szövetségben szakmai elnökhelyettesi tisztséget töltök be, ez is plusz feladatokkal jár. Ha őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, hogy a legjobban mégis csak szolgálatban szeretek lenni, mert járőrözés közben zajlik az élet.

– Ez az éjszakai járőrözés azonban veszélyeket is rejt magában. Soha nem került olyan helyzetbe, ami okot adott volna a félelemre?

– Komolyabb atrocitás a húsz év alatt nem ért, de főleg az első években sok szidalmat, beszólást kellett elviselnünk. A bűnöző hajlamúak nehezen viselték a jelenlétünket. Voltak persze veszélyes helyzetek is. Emlékszem, amikor egyszer Ezüstszőlőből hazafelé jövet három férfit kapcsoltunk le, akik húsos ládákban igyekeztek elvinni az egyik húsüzemből lopott szalámikat. A három közül ketten már korábban is összeütközésbe kerültek a törvénnyel, így nem volt veszélytelen az a húsz perc, amíg a rendőrségre várva egyik polgárőrtársammal kettesben igyekeztünk feltartóztatni őket.

– Milyen most a polgárőrség anyagi helyzete?

– Az első évekhez képest, amikor még biciklivel róttuk a köröket az éjszakában, vagy saját kocsival, saját pénzen vett benzinnel autóztunk, most lényegesen jobb. Tény, hogy sokat kell „kalapolni”, azaz kérni a vállalkozóktól, de szerencsére vannak, akik rendszeresen támogatnak bennünket. Az önkormányzattól az utóbbi időben évi 450 ezer forint támogatást kapunk, s érkezik hozzánk forrás az Országos Polgárőr Szövetségtől is. Így mindent egybevetve éves szinten mintegy kétmillió forintból gazdálkodunk. Taglétszámunk jelenleg 55, de ennél jóval több emberre lenne szükség.

– Hogyan fogadta ezt a magas elismerést, melyet dr. Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől vett át?

– Sokat jelent nekem ez a kitüntetés, amely természetesen nem csak az én érdemem, hanem az egész tagságé. Munkánk eredményességéhez nagyban hozzájárult az is, hogy a város polgármestere és a képviselő-testület mindenben támogat bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

A hangulatos Házsongárdi temetőben

Szeretet minden határon túl