in ,

Kérdőjelek a tűzoltó-laktanya építése körül

A Tűzoltóság jelenlegi épülete

Lehet, hogy mégsem épül új tűzoltó-laktanya Szarvason. Az, hogy a mérleg az igen, vagy a nem felé billen, most a belügyminiszter döntésén múlik. Ha nemleges lesz a döntés, akkor a lánglovagok valószínűleg még sokáig maradnak a jelenlegi épületben, amely (s ezt korábban egy ombudsmani vizsgálat is megerősítette) alkalmatlan arra, hogy tűzoltó-laktanya működjön benne.

Mint ismeretes, a város többször is pályázatot nyújtott be a laktanya-építéshez szükséges források megszerzésére, míg végül 2009-ben sikerrel jártak. Akkor még az önkormányzat fenntartásában működött a tűzoltóság. A támogatási szerződést 2011. decemberében írták alá. Nem sokkal ezután, 2012. január 1-től azonban az önkormányzati tűzoltóságok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fennhatósága alá kerültek és állami közfeladatot látnak el.

A közelmúltban a főigazgatóságtól levél érkezett, amelyben azt kérték, hogy a város biztosítsa az általa térítésmentesen átadott telek közművesítéséhez szükséges csaknem 22 millió forintot. Tény, hogy amikor a pályázatot a város beadta, akkor feltételként szerepelt a közművesített telek rendelkezésre bocsátása. A szarvasi önkormányzat azonban most azért nem hajlik arra, hogy a közművesítésre költsön, mert időközben a tűzoltóság kikerült a helyi fennhatóság alól. Ahogyan Babák Mihály polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén fogalmazott: „egy vasat nem kívánunk állami közfeladatra fordítani!” Éppen ezért levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a közművesítéshez szükséges 22 millió forintot biztosítsa. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a város visszakéri a telket és azon nem épül új tűzoltó-laktanya.

A lánglovagok jelenlegi székhelye 1910-ben polgári háznak épült és 1953. óta szolgál a tűzoltóság otthonául. Az épületben sok kis helyiség van, a garázshoz pedig, ahol a tűzoltókocsik sorakoznak, egy 25 méter hosszú járdán kell átszaladniuk a tűzoltóknak. Télen, éjszakai hóesésben emiatt értékes percek veszhetnek el. Ráadásul a 44-es főútra történő kijutás sem mindig egyszerű. Minden szempontból jobb lenne tehát a városszéli (Csabai út melletti) telken megépülő új laktanya.

Vélemény, hozzászólás?

Kerékpáros sérült meg egy Szarvason történt közúti közlekedési balesetben

Új emléknapok Békésszentandráson